Potatis är en av de mest populära grönsakerna som odlas på vår mark. Men trädgårdsarbete slutar inte med att gräva upp dem. För att hålla jorden frisk och säkerställa god avkastning under de kommande säsongerna måste du följa principerna för växtföljd. Vi rekommenderar vad du ska plantera efter potatis för att hålla jorden bördig och skörden riklig.

Skörda potatis – tidpunkt

Skörden av potatis beror på hur lång tid som förflutit mellan sådd och skörd. På grundval av detta görs en åtskillnad mellan mycket tidiga, tidiga, medeltidiga och sena sorter – som är huvudgrödan.

Potatisens växtsäsong varar vanligtvis 3 till 4,5 månader. Den första skörden kan äga rum så tidigt som i slutet av juni och så sent som i juli. Det mest intensiva fältarbetet börjar dock vanligtvis i mitten av augusti och kan pågå fram till slutet av september. Det lönar sig att redan nu fundera på vad som ska planteras efter potatisen, så att odlingen på friland inte lämnas åt slumpen.

Lita inte på ödet. Varför är det viktigt med växelbruk?

Växtföljd kan beskrivas som ett system för växtföljd som innebär att man ändrar de typer av växter som planteras på en viss mark under på varandra följande år. Det har ett antal fördelar som ingen trädgårdsmästare bör underskatta.

  • Förbättra markstrukturen – Växter har olika behov när det gäller näringsämnen och markstruktur. Växtföljden förhindrar utarmning av jorden. Att följa dessa principer är särskilt viktigt vid odling av potatis, som anses vara ganska ”glupska” individer.
  • Skydd mot sjukdomar och skadedjur – Växtföljd minskar risken för att utveckla och överföra växtspecifika sjukdomar och skadedjur.
  • Ökad biologisk mångfald – Växtföljd främjar ett hälsosamt ekosystem i trädgården. Växternas biologiska mångfald lockar till sig nyttoorganismer som främjar en god tillväxt av grönsaker och örter.

Vad ska man plantera efter potatis? En praktisk lista

Efter att ha skördat potatis lönar det sig att överväga flera planteringsalternativ. Du har ett ganska brett utbud av alternativ och växtval som fungerar bra på mark där potatis tidigare växte. Dessa inkluderar lök, vitlök och purjolök, men det slutar inte där. Vi har förberett en kort nedladdningsbar fil för att göra denna trädgårdsuppgift enklare.

  • Baljväxter – bönor, ärtor eller bondbönor – är idealiska att plantera i jorden efter potatis. Baljväxter är inte bara mångsidiga ur kulinarisk synvinkel, utan framför allt förbättrar de markstrukturen och berikar den med kväve, vilket är till nytta för framtida grödor.
  • Brassicas – kål, blomkål, broccoli och brysselkål kommer att utvecklas väl i jord där potatis tidigare odlades. Denna grupp av grönsaker har andra krav på jordmån och näringsämnen än potatis, så de är idealiska för växelbruk.
  • Rotfrukter – morötter, rödbetor, persilja och selleri läggs till i raden av växter som kan planteras efter potatis. De har relativt låga krav, så de kommer att klara sig bra i jord som har utarmats av de populära potatisarna.
  • Örter – rosmarin, timjan och mynta har låga krav på jordmån och näringsämnen, men är utmärkta för biologisk mångfald i trädgården.