På internet cirkulerar många tips om att kaffesump fungerar som ett naturligt gödningsmedel för växter. Detta stämmer i de flesta fall. Vissa växter tål dock absolut inte kaffesump. Vi berättar varför och vilka växter som påverkas.
Fördelarna med kaffesump som gödningsmedel
Älskar du kaffe? Det gör även en del av dina växter. Så kasta inte bort den överblivna kaffesumpen. Den kan vara riktigt bra för dina växter.
Hobbyodlare använder gärna det mörka pulvret som ett naturligt och miljövänligt gödningsmedel, eftersom det innehåller kväve, svavel, fosfat och antioxidanter. Precis som i gödselmedel från fackhandeln.
Den stora fördelen med kaffesump är att den är biologiskt nedbrytbar och till skillnad från kemiska gödningsmedel inte skadar miljön, människor eller djur. Kaffesump är därför faktiskt ett bra val. Är den det? Ja, för det är inte alla växter som tål kaffegödsel.
Vilka växter tål inte kaffesump?
Kaffesump har ett lågt pH-värde. Därför lämpar den sig särskilt väl som organiskt gödselmedel för växter som föredrar sura jordar. Omvänt innebär det dock att den inte lämpar sig för växter som föredrar alkalisk, kalkhaltig jord. Kaffesump ökar surhetsgraden.
Kaffesump är inte heller lämpligt som gödningsmedel för plantor eller unga växter. Även här bör du undvika att använda organiskt gödselmedel.
Växter som inte föredrar kaffesumpinkluderar bland andra:
- Aster
- Lavendel
- Äpple
- Krysantemum
- Klockblomma
- Krokus
- Påsklilja
- Tulpan
- Morötter
- Klematis
- Pion
- Jordgubbe
- Hyacint
Om jorden är för sur på grund av användningen av kaffesump kan detta skada växten. Näringsämnen kan t.ex. inte tas upp. I värsta fall kan växten dö.
Du bör också undvika att använda naturligt organiskt gödselmedel för krukväxter. Eftersom jorden endast innehåller ett fåtal mikroorganismer bryts kaffepulvret knappast ned. Detta kan leda till att kaffesumpen börjar mögla.