En välskött hibiskus kan vara en prydnad i vilken trädgård som helst. Denna asiatiska växt meda har en förvillande likhet med malva och har många färgstarka sorter. Om du ger den lite uppmärksamhet kommer den att belöna dig med frodig blomning. Vilket gödningsmedel ska du använda till din hibiskus? Ge den rätt förutsättningar så blir den vacker.

Hibiskus, även känd som kinesisk ros, kan med framgång odlas i trädgården och i en kruka. Det är en ganska krävande växt, men de vackra blommor den får är en belöning för den möda du lägger ner på att sköta den. Om du är noga med att gödsla den ordentligt blommar den från maj till mitten av hösten. Se vad hibiskus behöver för att växa ordentligt.

Vad gillar inte hibiskus? Växten har sina egenheter

De hibiskus är ljusälskande, så det gör det bäst i full sol. Om du placerar den i skuggan kommer den att vissna och inte producera pråliga blommor. När du väljer en plats för den, se till att den är skyddad från vinden. Växten har ömtåliga blommor och stjälkar, så starka vindbyar kan knäcka dem. Se till att den är Jorden är genomsläpplig och lätt sur, så blanda i hästgödsel före plantering.

Den gillar vatten, men var försiktig med vattendränkning. Se till att jorden hålls fuktig under torrperioder. Trimma hibiskusen högst två gånger per år. Tidigt på våren för att stimulera tillväxten av nya skott och på sommaren för att forma växten. Du måste förse den med skydd för vintern. För att skydda rötterna ska du fodra den med halm och täcka den med ett lager substrat. Det är också en bra idé att täcka den med agrotextil.

Vilket gödningsmedel ska du mata din hibiskus med? Förbered näringsämnen från bananskal och kaffe

Gödsling är en mycket viktig del av hibiskusvården. Gör det från tidig vår till sensommarnär växten är i växtsäsongen. Hur ofta gödslingen ska ske beror på vilken blandning som används, men rekommenderas minst fyra gånger per säsong. Med ett gödselmedel som är rikt på kväve, fosfor och kalium behåller blommorna sin färg, växer kraftigt och blir stora. Du kan tillaga den bekvämt i ditt eget hem med bara tre ingredienser.

  • Häll upp 4 liter vatten (helst regnvatten) i en hink.
  • Tillsätt 5 hackade bananskal och 6 matskedar kaffesump.
  • Låt dra i 3 dagar och sila efter denna tid.
  • Häll upp i en vattenkanna och vattna hibiskusen från basen av plantan.
  • Upprepa en gång i månaden tills blomningen är klar.

OBSERVERA! Gödsla inte hibiskus på hösten och vintern. Överskott av näringsämnen under den vilande säsongen kan skada växten och få den att dö.