”Fördelen med en vindsvåning på sommaren: du kan kasta köttfärs i luften och fånga köttbullar.” Den som bor eller någonsin har bott i en vindsvåning kommer troligen inte att kunna skratta åt sådana ordspråk.
För så fort utetemperaturen passerar 30 grader blir det outhärdligt varmt i lägenheterna under taket. Men vad kan man göra för att bekämpa värmen? Här är 8 tips för effektiv kylning av vindslägenheter.
#1 Tillåt fönster
För att hålla en vindsvåning så sval som möjligt bör du inte släppa in värmen alls. Så om det är varmare ute än inne, bör du definitivt hålla fönstren stängda och avstå från att ventilera. Annars kommer den varma luften från utsidan att tränga in.
#2 Ventilera endast tidigt på morgonen och sent på kvällen
På sommaren bör du bara vädra tidigt på morgonen (luften är särskilt sval mellan kl. 5 och 6) eller sent på kvällen eller på natten när utetemperaturen har svalnat lite. Viktigt: Se till att det finns ett bra drag när du ventilerar. Ventilation är inte till någon större nytta om du öppnar fönstren men stänger alla dörrar.
#3 Mörka rum
Problemet med loftlägenheter: De har sällan rullgardiner eller andra solskydd på fönstren. Därför träffar solens strålar fönsterrutorna från utsidan och värmer upp lägenheten extremt mycket. Av denna anledning bör du stänga alla befintliga persienner och mörklägga alla rum under dagen.
Om du inte har rullgardiner bör du först tala med din hyresvärd och be om att få montera utvändiga persienner eller värmeskyddande markiser. Ett alternativ till persienner är termorullgardiner som monteras invändigt. Självhäftande filmer kan också hålla solen ute.
#4 Häng upp fuktiga trasor
Ett annat sätt att hålla din vindsvåning sval är att hänga upp fuktiga lakan eller handdukar (håll dem i vatten och vrid ur dem ordentligt). När lakanen eller handdukarna torkar sugs värme ut från luften och miljön kyls ned. Detta kallas också för evaporativ kylning.
Det är bäst att hänga upp handdukarna eller lakanen i mitten av rummet. Du kan också ställa in en fläkt (*) så att den blåser lite på trasorna på avstånd. Fläkten ser till att den torra luften förs bort snabbare.
För övrigt är bomullstextilier eller frottéhanddukar bäst lämpade eftersom de håller sig svala särskilt länge.
Men var försiktig: det är bäst att lägga handdukar på golvet, eftersom lakanen kan droppa och skada trägolv eller laminat.
#5 Förbjud mattor
Mattor är supermysiga på vintern, men ganska olämpliga på sommaren. Det beror på att mattor lagrar värme, vilket gör det svårare att kyla ner lägenheterna. Lösa mattor bör därför tas bort på sommaren.
#6 Fyll badkaret med iskallt vatten
Vindsvåning och inte ens ett fönster i badrummet? Vi har lösningen. Om det är outhärdligt varmt i badrummet, fyll badkaret med iskallt (!) vatten. Det kommer att hålla badrummet svalt och skönt.
Om du inte har något badkar kan du ställa fram skålar fyllda med isbitar. Naturligtvis gäller detta även resten av rummet.
#7 Sätt upp fläktar
Även om fläktar eller luftkylare inte kan kyla ner vindslägenheter, ger de åtminstone lite svalka i värmen. Vi uppfattar också fläktens luftflöde som behagligt svalt, även om fläkten egentligen bara virvlar runt den varma luften. Detta beror också på principen om evaporativ kylning som beskrivs ovan.
#8 Stäng av elektriska apparater
Elektriska apparater som tv-apparater, datorer, diskmaskiner och ugnar (även i standby-läge) genererar extra värme i din vindsvåning. Under en värmebölja på sommaren bör du därför stänga av alla apparater som du inte behöver (t.ex. torktumlaren) och bara sätta på dem som du faktiskt använder (t.ex. kylskåpet).
Lampor avger också värme. Därför är det bäst att använda LED-lampor. Detsamma gäller vid matlagning: försök att alstra så lite värme som möjligt. På sommaren är det dessutom särskilt bra att sätta på fläktkåpan, eftersom den transporterar ut den varma luften från matlagningen.
Mobil luftkonditionering: Lösningen när inget annat hjälper
Vindsvåningar har sällan luftkonditionering och man kan inte bara installera luftkonditionering i hyreslägenheter. Lösningen: mobila luftkonditioneringssystem. Tyvärr är de inte riktigt billiga. Dessutom måste den varma luften transporteras ut genom en avgasslang. Detta sker vanligtvis genom en fönsterspalt.
En annan nackdel är att mobila luftkonditioneringsanläggningar inte är särskilt energivänliga och förbrukar relativt mycket el. Detta bör man också ha i åtanke med tanke på de stigande energipriserna.