Trädgård

Varför ruttnar courgetter?

är en ganska opretentiös växt, vilket är anledningen till att trädgårdsmästare älskar dem så mycket. Ibland uppstår dock problem när man odlar dem – frukten och blommorna börjar ruttna. För att inte förlora skörden, låt oss ta reda på vad som är orsaken till rötan.

Varför ruttnar courgetter?

Den första och vanligaste orsaken är väderförhållanden. Även om du kanske tror att zucchini inte kräver extra omsorg är växten fortfarande värmeälskande och du bör inte glömma det. Om sommaren är regnig och kall kan fruktkropparna därför börja dö.

Anledningen till detta är minskningen av växtens immunitet eller bristen på pollinerande insekter. Därför bör zucchinin täckas med något för att skydda spjuten från att bli våta.

Den andra anledningen är brist på näringsämnen. Fruktröta är oftast förknippad med brist på bor, så det är nödvändigt att behandla växten med en borsyralösning. Det räcker med 2 gram pulver per 10 liter vatten.

Den tredje orsaken till röta är att dina planteringar är för tätt planterade. I så fall räcker det med att ta bort en del av bladverket i mitten av busken.

Skötsel av zucchini i trädgården

Zucchini gillar lös, fuktig jord, så det får inte bildas en hård skorpa på jordytan. Gräv regelbundet i jorden under buskarna. Vattna med varmt vatten och helst vid roten. När vatten pärlar sig på bladverket drar det till sig solljus och leder till brännmärken och hål. Varmt vatten är mycket viktigt: lämna det i fatet, det värms upp snabbt på varma dagar. ”Kall” vattning provocerar ruttnande av courgetter. En vattning i veckan räcker tills plantorna blommar, när de börjar blomma och ge frukt ska du vattna dubbelt så ofta.

Under blomningsperioden ska du vidta åtgärder för att locka till dig bin – socker och fjolårets honung hjälper till. Du kan spraya bladen med lösningen eller helt enkelt placera tallrikar eller påsar med socker bredvid buskarna.

Gödsla zucchini med mineralföreningar och organiskt material – detta kommer att ge växterna styrka, uthållighet och hälsosam frukt.

Om du vill få en skörd av zucchini i mitten av sommaren ska du plantera plantor. Det är en bra idé att plantera både plantor och frön i trädgården – på så sätt kan du njuta av färsk zucchini från juli till oktober-november.

Plantera plantorna en månad före plantering, det är i slutet av april eller början av maj. Du kan odla den på en fönsterbräda eller i ett växthus – plantorna blir starkare på det sättet.

Plantera de friska fröna i ganska stora krukor (ca 10 x 10 cm), 2-3 cm djupa. Krukorna ska innehålla en näringsblandning av jord och torv eller humus. Placera krukorna på en varm plats. Vattna de blivande zucchiniplantorna med varmt vatten en gång i veckan och sprid koncentrerad mineralgödsel för zucchini eller en allsidig gödning flera gånger. Ge zucchinin näring första gången en vecka efter att den har grott och andra gången efter ytterligare 10 dagar.

I början av juni eller i slutet av maj planteras plantorna i marken. Välj en mulen dag eller gör det tidigt på morgonen. Bädden grävs först om och en 50-60 cm bred fördjupning görs i varje, tillsammans med jord, täcks och vattnas med vatten och mineralgödsel.

Leave a Response