Trädgård

Ska potatisblommorna plockas?

Vissa trädgårdsmästare är av den uppfattningen att avlägsnande av blommorna från hjälper till att öka deras avkastning. Men enligt erfarna trädgårdsmästare är detta en ganska kontroversiell metod.

Är det nödvändigt att plocka blommorna av potatis?

Experter är övertygade om att plocka blommorna är en onödig störning i utvecklingscykeln för denna gröda. När blommorna har tagits bort kommer potatisen att fortsätta sträva efter att blomma och skicka näringsämnen uppåt. Det vill säga knölarna kommer inte att få några fler näringsämnen.

För det andra leder det permanenta borttagandet av blommor till att sorten degenererar. Produktiviteten minskar gradvis, knölarna blir mindre.

För det tredje minskar borttagningen av blommor växternas immunitet, vilket gör dem mer sårbara för olika sjukdomar. När blommorna dras av packas dessutom jorden mellan raderna, vilket gör det svårt för luft att nå rötterna.

Vattning av potatis under blomningen

Potatisbuskar behöver fukt under den spirande och blommande perioden. Om det inte regnar bör du vattna plantorna generöst när de första knopparna dyker upp: minst 3 liter vatten per buske. Behovet av vattning är lätt att avgöra: känn helt enkelt jorden till ett djup av 5-6 cm från ytan. Om det är vått är det bättre att skjuta upp vattningen, eftersom överdriven fukt kan skada de unga knölarna.

Vattna potatis på morgonen eller kvällen. Den andra dagen efter bör du gräva upp jorden och kull buskarna, tack vare vilka rötterna inte bara får vatten utan också syre. Efter två veckor, om jorden torkar ut igen, kan du vattna sängarna igen.

Vid torrt väder, efter vattning, är det lämpligt att täcka marken med mulch: torrt hö eller halm. Förfarandet tar inte mycket tid och ansträngning, men i det här fallet behöver du inte oroa dig för att de grävda knölarna på hösten kommer att vara små eller spruckna.

Skydda blommande potatis från Colorado potatisbaggar

Problemet är att potatis under blomningen inte kan besprutas med kemikalier mot Colorado-potatisbaggar. Skadedjuren skulle behöva förstöras manuellt. Förutom mekanisk insamling i en hink kommer folkmedicin att hjälpa till:

  • sikta ett kilo aska, blanda med 10 liter vatten, koka, när det är svalt, tillsätt 40-50 g finmald tvåltvål;
  • strö buskarna med majsmjöl.

Var och en av dessa lösningar kan användas ungefär en gång var 7-10 dagar. Om det finns för många skadedjur är det lämpligt att spraya de blommande potatisarna med en organisk produkt.

Leave a Response