Tips för hemmet

Illaluktande avlopp i kök och badrum? Hur man blir av med lukten

Innehållsförteckning

Ett illaluktande avlopp är obehagligt – och inte bara när det kommer besökare. Lukten sprider sig ofta snabbt i hela rummet. Det gör att man helst inte vill gå in i badrummet eller köket överhuvudtaget.

Det är oftast vi själva som bär skulden till ett illaluktande avlopp. I köket är orsaken till stanken oftast fett och matrester i rören. Om avloppet i badrummet stinker är det oftast hår, tvålrester och avlagringar från balsam och sköljning som är boven.

Den goda nyheten är att lukten snabbt kan avlägsnas. Ofta räcker det med enkla . Vi berättar vad du kan göra.

Huskurer för illaluktande avlopp

Bakpulver & vinäger

Häll en halv kaffekopp bakpulver i avloppet och tillsätt en halv kaffekopp vinäger. Låt det verka i en kvart och täck avloppet med en fuktig trasa. När tiden har gått sköljer du med varmt vatten (cirka en liter).

Bakpulver har en luktneutraliserande effekt eftersom det löser upp fett och är antibakteriellt. Om det blandas med vinäger sker en kemisk reaktion där koldioxid frigörs.

Eftersom koldioxiden inte kan sprida sig så bra i rören lossnar inte bara avlagringar utan även blockeringar. Denna effekt förstärks av den fuktiga trasa som du har täckt avloppet med.

Bakpulver & vinäger

Bakpulver består av bikarbonat och en syra. Det har därför en liknande effekt på rör som bakpulver. Du kan också lägga en halv kaffekopp bakpulver med en halv kaffekopp vinäger i avloppet. Låt allt verka i en kvart och skölj sedan med rikligt med varmt vatten.

Varning: Häll först bakpulvret i avloppet och sedan vinägern. Båda ämnena skummar vid kontakt.

Soda

Soda och bakpulver är mycket lika, men det finns en liten sak som gör en enorm skillnad vid rengöring av rör. Om du blandar natron eller natron med vinäger frigörs koldioxid i båda fallen. Denna reaktion är dock mycket starkare när det gäller läsk.

Om du inte har haft någon framgång med bakpulver kan du försöka hälla en halv kaffekopp soda i avloppet och skölja med en halv kaffekopp vinäger. Du bör dock bara låta denna blandning verka i två till tre minuter. Skölj omedelbart efteråt med minst en liter varmt vatten.

Soda (*) kan också användas för att rengöra rör utan vinäger. Tillsätt två matskedar soda i avloppet och låt det verka i en halvtimme. Skölj sedan med rikligt med kallt vatten.

Varning: Soda har en irriterande effekt på ögon, hud och andningsvägar. Eftersom pulvret är dammigt bör du vara särskilt försiktig med doseringen.

Salt & Vinäger

Enkelt bordssalt kan också användas för att rengöra rör. Blanda 250 ml ättika, 250 ml vatten och 3 matskedar bordssalt. Rör om tills saltet har lösts upp. Eventuellt kan du tillsätta en droppe diskmedel. Låt blandningen verka i en halvtimme och skölj sedan med kallt vatten.

Avloppet stinker i duschen

Hår är den absolut vanligaste orsaken till dålig lukt i duschen. Det fastnar i röret och bryts ner extremt långsamt. Med tiden tillkommer mer hår tills det vid något tillfälle är en riktig hårboll som blockerar röret. Röret kan då bli helt blockerat.

Men hår kan också samlas i röret, tillsammans med smutspartiklar, hudflagor och rester från tvål, schampo och särskilt otäcka balsam och hårmasker. Dessa avlagringar ruttnar sedan i röret och kan orsaka en dålig lukt i avloppet.

I duschar som inte har använts på länge kan avloppsvattnet i sifonen också orsaka obehaglig lukt. Eftersom vattnet inte rinner bort utan står stilla kan bakterier föröka sig i det.

Läs mer om detta:

Vad du kan göra åt det:

Om du har en dusch som inte har använts på länge kan det vara bra att låta vattnet rinna regelbundet i förebyggande syfte. För en dusch som används regelbundet kan de hushållsmedel som beskrivs ovan hjälpa till att rengöra ett illaluktande avlopp. Det är dock viktigt att vidta åtgärder för att förhindra att avloppet stinker igen.

Det finns några enkla tips för detta:

  • Spola aldrig avsiktligt ner hår i avloppet, ett avloppsskydd kan hjälpa *.
  • Använd en speciell sil för hårfällor och rengör den regelbundet.
  • Rengör duschen regelbundet. När du sköljer når rengöringsmedlet även rören och hjälper till att ta bort avlagringar.
  • Använd de huskurer som nämns ovan för att rengöra dina rör då och då – även om de inte stinker. På så sätt kan du förebygga ett illaluktande avlopp.

Tips för shopping: Ett kvalitativt *.

Avloppet stinker i köket

I köket stinker avloppet vanligtvis på grund av fett och matrester som har samlats inuti röret och ruttnar där. Men det kan också hända här att avloppet stinker om diskbänken inte har använts på länge. Avloppsvattnet står då i sifonen och börjar lukta illa.

Vad du kan göra åt saken:

Om avloppet i köket stinker kommer de hushållsmedel som nämns ovan att hjälpa. Du bör dock följa några tips för att förhindra att avloppet börjar stinka igen:

  • Spola inte ner matrester i avloppet, utan släng dem i det organiska avfallet (kaffesump kan till och med blockera röret).
  • Häll inte ut frityrolja i avloppet, det hör också hemma i soporna.
  • Låt vattnet rinna regelbundet i en till två minuter i diskbänkar som används sällan.
  • Placera en sil över avloppet för att samla upp matrester när du diskar (*).
  • Använd några av de huskurer som nämns ovan även om avloppet inte stinker. Om du håller rören rena med jämna mellanrum kommer avloppet inte att stinka överhuvudtaget.

Lästips:

Avloppet stinker när vädret förändras

Om avloppet stinker vid väderomslag, till exempel när det regnar, är orsaken inte något som ligger hos oss. Istället är det luktfällan eller ventilationen i rören som inte fungerar som den ska. Det kan också bero på att rören är defekta.

Om ytterligare regnvatten kommer in i avloppssystemet tar det upp plats där det tidigare fanns luft. Den befintliga luften tvingas stiga uppåt. Det är därför det luktar obehagligt på gatan när det regnar om man befinner sig nära brunnslock.

Men i huset ska man egentligen inte ha det här problemet eftersom S-formade rör fungerar som luktfällor. Om avloppet luktar illa när vädret slår om bör du därför kontakta din hyresvärd eller ett specialföretag så att orsaken till lukten kan åtgärdas.

Läs också:

När ingenting hjälper och avloppet stinker av ruttna ägg

Även om avloppet luktar illa oavsett väderlek är det inte alltid vi som användare som är orsaken till problemet. Ibland har något gått fel vid installationen eller vid ventilationen av rören.

Då hjälper inte ens en bra rörrensning, eftersom det inte är avlagringarna inuti som är problemet. Även i detta fall är det enda alternativet att kontakta ett specialistföretag som kan identifiera och åtgärda problemet.

Leave a Response