Kozonoha hosta är en vanlig växt i vårt land. Den dyker också upp i trädgårdar och betraktas vanligtvis som ett besvärligt ogräs. Inte alla vet att detta underskattade råmaterial kan göras till ett naturligt gödningsmedel för att främja blomning och fruktning, vilket är bra för hemgrönsaksträdgården. I den här artikeln ger jag dig råd om hur du gör kosmotejgödsel och vilka växter du kan använda det till.

Bone goosefoot – ett ogräs som hjälper

Getfots treklöver (Aegopodium), som ofta betraktas som ett besvärligt ogräs, kan bli varje trädgårdsmästares största allierade. I det här landet är det en vanlig växt som växer vilt på skuggiga ängar, vid sidan av fält och i snår. Den är lika vanlig i hemträdgårdar, där den dyker upp på mindre frekventerade och ogödslade platser. För många är det en onödig och svår art att ta bort, men det är värt att uppskatta dess kvaliteter och använda den till förmån för trädgården.

Det är inte alla som inser det gåsfot innehåller en mängd näringsämnen. På våren innehåller den kväve, medan den på sommaren, under blomningsperioden, innehåller kalium. Dessutom innehåller mikronäringsämnen som zink, koppar, mangan, magnesium, järn och bor. Alla dessa ämnen är viktiga för att växterna ska växa, blomma och ge frukt. Genom att bereda gödselmedel från denna blommande växt får du ett naturligt näringsämne som är perfekt för sommargrönsaksnäring.

Hur man gör gödselmedel från getfot?

För många människor är getfoten ett obehagligt ogräs, jag har hittat en stor användning för det. Jag använder växten för att göra ett gödselmedel som jag använder hela sommaren för att gödsla grönsaker i trädgården. Först skördar jag de blommande stjälkarna av getfotendärför att innehåller mest kalium, som paprika, gurka och tomater behöver för att blomma och ge frukt. Vad behöver göras härnäst? Så här gör du, hur man förbereder gödselmedlet från getfoten trefoil:

  • I det första steget, krossa 1 kg blommande bockhornsklöver rhizom och lägg i en stor plasthink;
  • Täck sedan stjälkarna och bladen med 10 liter vatten, helst regnvatten;
  • På grund av den obehagliga lukten bör du placera behållaren i ett avskilt, skuggigt hörn av trädgården;
  • Rör om innehållet i hinken varje dag i ca 2 veckor. Vänta tills lösningen slutar skumma.

Vilka växter ska jag använda getfotsgödselmedel på?

Självförberedd getfotsgödsel kan användas för att vattna växter var 2-3: e vecka under hela sommarsäsongen. Tidigare måste du sila lösningen och späda ut den 1:10 (1 del flytande gödningsmedel till 10 delar vatten). Vilka växter ska man använda detta gödselmedel på? I min trädgård är det användbart för praktiskt taget alla grönsaker, även om växter som blommar och fruktar kraftigt på sommaren svarar bäst på det. Tomater, gurkor, paprika och zucchini producerar mycket bättre grödor om du använder cocksfoot-gödselmedel på dem. Detta gödselmedel kan också användas på prydnadsväxter och fruktbuskar och träd.