Trädgård

Hur odlar man vattenmeloner i din trädgård?

För närvarande närmar sig antalet vattenmelonsorter i världen 1500. Vissa har utvecklat gult skal, gult och till och med vitt fruktkött, men är fortfarande värme- och ljusälskande – de ger ingen skörd i skuggan. Du bör därför välja en plats för dem som är solig, öppen och väl uppvärmd. Under dagen bör lufttemperaturen ligga mellan 20 – 25°C, till och med 30°C. På natten bör den inte sjunka under 18°C. Vattenmeloner slutar växa vid lägre temperaturer och dör vid -1°C.

Platsen för vattenmeloner, bost, måste vara torr – de tål inte höga grundvattennivåer och stillastående fukt. Alla grödor utom gurkor (gurkor, zucchini, pumpor, vattenmeloner, meloner) är lämpliga som förstadier till vattenmeloner.

Plantering

Vattenmeloner mognar bra utomhus – de kan sås med utsäde omedelbart i trädgården efter 25 maj. Planteringsdjupet är 4-5 cm. Såddschema: 150 cm rad till rad, 70 cm rad till rad.

I mer nordliga områden måste vattenmeloner, även tidiga, odlas av plantor. I detta fall sås fröna i slutet av april i enskilda krukor med en diameter på 11 cm. Plantorna planteras i jorden efter 25-30 dagar, dvs. under andra halvan av maj. Eftersom vattenmeloner odlas på stöd i växthus är planteringen tätare än i det öppna: 110 cm mellan raderna, 55 cm i raden.

Innan du planterar måste du lossa jorden i bädden och göra hål 3-4 cm djupa. Det idealiska avståndet är 70-100 cm mellan hålen och 2 meter mellan raderna. Om det inte finns tillräckligt med yta för sådana parametrar kan radavståndet minskas till 1 – 1,5 meter.

Du kan lägga kompost, humus eller en kopp träaska i hålet tillsammans med fröna. Dessa ska blandas väl med jorden.

Placera ett grottat frö i ett hål. Om fröna är torra och ogrodda kan du placera två åt gången. Och när båda har grott, bör den svagare sugaren tas bort.

Täck sedan hålen med fröna med krukväxtblandningen och vattna bädden med varmt vatten. Före groning är det en bra idé att täcka fröet med folie eller liknande material.

För att vattenmelonerna ska ge en bra skörd måste de matas i förväg. Torrjäst kan vara ett sätt att göra detta. Den har en positiv effekt på markens tillstånd och blir en källa till näringsämnen och spårämnen för växterna. Efter utfodring med jäst kan vattenmelonskörden överraska dig positivt.

Skötsel av vattenmeloner utomhus

Vattenmeloner är opretentiösa, så det blir inte svårt att ta hand om dem. Men det är viktigt att ta hänsyn till nyanserna i odlingen.

Vattning

Växter behöver bara vattnas under den första månaden av sitt liv, inte mer än en gång i veckan. Ingen ytterligare vattning av vattenmeloner är nödvändig om det inte finns en mycket svår och långvarig torka. Och det är verkligen onödigt att vattna dem efter att blommorna har bildats – med hög mark- och luftfuktighet blir frukten vattnig, smaklös eller börjar till och med ruttna.

Utfodring

Innan sådd eller plantering i jorden skulle det vara bra att tillsätta per 1 kvm. m:

– urea – 10 gram (1 matsked);

– dubbel superfosfat – 10 gram (2 matskedar);

– kaliumsulfat – 10 gram (2 teskedar).

Gödselmedlet ska spridas jämnt över hela området, som sedan ska ”vändas” med en rak spade.

Vattenmeloner behöver inte gödslas på sommaren. Kvävegödselmedel är särskilt farliga för dem – frukterna ackumulerar lätt nitrater.

Leave a Response