Sniglar och sniglar kan förstöra dina växter och påverka dina grödor. Det är därför du alltid letar efter sätt att hålla dem borta från din trädgård. Att sprida ut bladen på en viss växt har visat sig vara extremt effektivt för att avskräcka sniglar från att besöka dina rabatter. Ta reda på vad du kan använda för att avskräcka skadedjur.

Sniglar och snäckor är ett av de vanligaste problemen man stöter på i trädgården. Speciellt vid den här tiden på året när det är varmt och fuktigt. Men det är inte alla som vill använda kemikalier för att bli av med dessa skadedjur. Då är det bara att ta till ormbunksbladen, som effektivt avskräcker sniglarna.

Hur man avskräcker sniglar och sniglar? Dessa löv är idealiska

De vanligaste ormbunkarna i vårt land är manlig ormbunke, hjorttunga och strutsfjäder ormbunke. Få människor vet dock att bladen på dessa populära växter kan rädda din trädgård eftersom de effektivt stöter bort sniglar.

Detta beror främst på strukturen på ormbunksbladen. De är grova och fibrösa, vilket gör dem svåra för sniglar att ta sig igenom. Dessa skadedjur föredrar släta och fuktiga ytor, så bladens struktur fungerar som en fysisk barriär för att avskräcka dem från att röra sig runt i området.

Dessutom innehåller ormbunkar kemiska föreningar som saponiner och tanniner som hjälper till att effektivt stöta bort sniglar, eftersom tanniner har en sammandragande effekt på deras hud. Saponiner är å andra sidan kända för sina giftiga egenskaper för många ryggradslösa djur.

När du reser in i skogen bör du dock komma ihåg att vissa ormbunksarter är skyddade. Lyckligtvis är den manliga ormbunken kan samlas in fritt så länge den inte finns i nationalparker, skyddade områden eller naturreservat. Detsamma gäller för strutsfjäderfräken. Å andra sidan är det inte så, är hjorttungan strikt skyddad i hela landet.

Mulching med ormbunksblad – hur man gör det?

För att effektivt bli av med sniglar med ormbunkar måste du mulch ordentligt. För att göra detta, sprid bladen jämnt och skapa ett lager som är cirka 5 till 10 cm tjockt.

Dessutom får du inte glömma att fylla på ormbunksmulken regelbundet, särskilt om det har regnat kraftigt, vilket kan skölja bort bladen. När bladen bryts ned bör du dessutom lägga på nya lager för att effektivt avskräcka sniglar.

Är mulching värt det? Fördelar och nackdelar

Mulching med ormbunksblad har sina fördelar och nackdelar. Bland de positivasom det medför, är inte bara att avskräcka sniglar och sniglar, utan också att behålla fukten i jorden, vilket hjälper växter att överleva torka.

Dessutom sönderdelande ormbunksblad berika jorden med organiskt material, vilket förbättrar dess fertilitet och struktur. Men mulching med ormbunksblad också nackdelar, eftersom det händer att ruttnande löv kan bidra till tillväxten av svampar och andra patogener. Lyckligtvis kan du enkelt åtgärda detta genom att regelbundet inspektera och ta bort infekterade blad.