Druvor dyker upp allt oftare i hemträdgårdar. De lockar med sitt spektakulära utseende och sin saftiga frukt som kan användas på en mängd olika sätt. Men om du vill få ut det mesta av vindruvsodlingen är det viktigt att ta hand om den ordentligt och bland annat skydda den mot sjukdomar och skadedjur. Det handlar inte om att använda sprayer, utan om ett trick som har varit känt i århundraden för att skydda vinrankor. Lär känna det och tillämpa det i din egen trädgård.

Saftiga druvor från din egen odling ger stor glädje och tillfredsställelse. Det kan användas på olika sätt, varför fler och fler människor väljer att odla vinstockar i sin trädgård eller på sin egendom. När förhållandena är gynnsamma anlägger vissa till och med egna plantager. När man odlar vindruvor lönar det sig att lära sig ett trick som skyddar vinrankorna. Intressant nog handlar det inte om att använda en spray.

Odling av vindruvor – vad är värt att veta?

Om du vill njuta av kraftigt växande druvor måste du ge dem rätt förutsättningar. Framgångsrik vinodling blir alltmer möjlig i Slovakien på grund av förändringar i vädret. Det är dock nödvändigt att säkra en lämplig plats och jord. Det är också viktigt att anpassa arten till de rådande förhållandena. För det första druvorna sol, värme och skydd mot vind.

Dessutom är det viktigt att det finns tillräckligt med utrymme eftersom vinrankorna växer enormt. Därför bör beslutet att plantera denna växt vara väl övervägt och rätt plats för den bör väljas. Växande vinstockar kräver också korrekt beskärning, ogräsavlägsnande och befruktning.

Druvor är lätt utsatta för sjukdomar och skadedjur

Tyvärr kan du också stöta på några problem på vägen när du odlar druvor. Med tanke på populariteten hos varma förhållanden det är inte motståndskraftigt mot frost. Dess ankomst kan leda till brist på skörd under säsongen. Men det är inte allt.

Vinrankor kan också drabbas av sjukdomar som gråmögel eller pulveriserad mögel, liksom skadedjur inklusive kvalster. Detta är ett stort hot som, om det inte upptäcks snabbt, kan orsaka stora skador.

Naturligtvis finns det sprayer och gödselmedel som hjälper till att hantera dessa problem. Det är dock värt att förbereda sig så gott man kan för att upptäcka problemet så tidigt som möjligt och kväva det i sin linda. För att göra detta lönar det sig att använda ett trick som vinodlare har känt till i århundraden. Det är enkelt, men mycket användbart.

Vad ska man plantera nära druvorna? Ett bra val skulle vara rosor

Du kanske märker att många vingårdar inte bara är täckta med druvor utan också med rosor. Och det är värt att stanna här, för det är värt att veta att de inte planteras av visuella skäl. Så varför planteras rosor bredvid vinstockar?

Rosbuskar är extremt mottagliga för många sjukdomar som också gillar att attackera vinstockar. De vanligaste av dessa är mjöldagg och gråmögel. När du planterar rosor bredvid vindruvor kan du därför enkelt och särskilt snabbt upptäcka de första tecknen på sjukdomen. Detta ger dig möjlighet att reagera snabbt och kväva problemet i sin linda.

Rosor fungerar som så kallade indikatorväxter. Om något stör dem, vet du att vinrankorna också kan ha problem. Det är också värt att veta att rosor fungerar som en magnet för bin och andra insekter, vilket hjälper till att lösa bladlusproblemet.

Så du kan se att rosor bredvid vindruvor inte bara fungerar som dekoration, de varnar också för potentiella sjukdomar och hjälper till i kampen mot skadedjur. Dessutom är det värt att överväga att plantera lavendel eller rosmarin nära vinstockarna, som i sin tur stöter bort många skadedjur med sin doft, som är ett potentiellt hot mot druvorna.