Tips för hemmet

Gräsklippning: dessa misstag gynnar ogräset

 

Du har maskrosor, prästkragar eller till och med ? Ogräs i överflöd är vanligtvis resultatet av misstag som de flesta människor gör när de klipper gräsmattan.

Läs här de 3 viktigaste sakerna som kan gå fel med gräsmatteskötsel som gynnar ogräs.

Att klippa för sällan leder till mer ogräs i gräsmattan

Om ogräset spirar och du ser nästan mer maskrosor och prästkragar än grönska, då klipper du din gräsmatta för sällan. Detta är ett av de största och vanligaste misstagen när det gäller ogräs i gräsmattan.

Trädgårdsexperter rekommenderar att gräsmattan klipps var sjunde dag. I maj och juni – eller i april om vädret är milt – ännu oftare.

Ogräs som maskrosor bildar frön särskilt snabbt i varmt och fuktigt väder, som sprids om växterna får växa för länge. Resultatet blir att ogräset sprider sig explosionsartat.

Frekvent gräsklippning stoppar plantorna innan fröna hinner bildas och spridas.

Läs också:

De som bara klipper gräsmattor gynnar mossan

Tyvärr räcker det inte med att klippa gräsmattan ofta. Även vertikalskärning är avgörande för en välskött gräsmatta utan alltför mycket ogräs. Vid vertikalskärning skärs torven, dvs. det översta jordlagret, upp. Detta gör jorden lösare och bättre luftad. Detta är idealiska förhållanden för att gräsmattan ska växa sig frisk och tjock. Vertikalskärning förhindrar också mossa i gräsmattan.

Professionella gräsklippare rekommenderar att gräsmattan vertikalskärs en gång om året på våren. Det gäller dock att vara skicklig vid vertikalskärningen. Om knivarna är för lågt inställda kan de skada gräsrötterna. Gräsmattan bör inte markberedas mer än 3 mm djupt.

Tips och råd: En välskött gräsmatta behöver inte nödvändigtvis utesluta en äng med vilda blommor. Om du vill göra något bra för bina och naturen kan du helt enkelt avgränsa en del av gräsmattan och låta den växa vilt.

Lästips:

Klipp aldrig i vått tillstånd

De flesta trädgårdsägare är förmodligen medvetna om nästa misstag, men vissa gör ändå fel: att klippa gräsmattan våt. Detta anses vara ett riktigt no-go bland gräsmatteproffs.

Om du klipper blött riskerar du att få en ojämn klipphöjd. Beroende på hur blöt marken är kan gräsklipparen också fastna. Gräsmattan bör därför endast klippas när den är torr.

Leave a Response