Tips för hemmet

Den som kastar aska från en öppen spis eller panna borde få en örfil tillbaka. Det har en fantastisk användning som inte är välkänd

Det är dags för grillning, grillning och brasor. Efter en trevlig eftermiddag vid elden kan du fortfarande använda träaskan. Kasta inte bort den eller låt vinden blåsa bort den, den kommer fortfarande att komma till nytta.

Träaska är ett utmärkt gödningsmedel

Att gödsla med träaska är ett av de mest populära knepen hos erfarna trädgårdsmästare. Träaska förser dina blommor och grönsaker med massor av näringsämnen och mineraler som de använder för bättre och snabbare tillväxt.

Du kan bara sprida den över bädden, göra dig besväret att kasta den närmare rötterna eller lösa upp den i en tunna med vatten som du vattnar, till exempel. Alla dessa alternativ fungerar och kommer definitivt att gynna dina sängar. Du kan också tillsätta träaska i andra gödselmedel du använder för att öka effekten.

Det är också antiparasitiskt

Förutom att vara ett utmärkt gödningsmedel kan träaska också hjälpa till mot mögel och vissa parasiter.

Var bara noga med att det verkligen är träaska – den får inte innehålla några andra orenheter. Det är också en bra idé att se till att den kommer från väl torkad ved av god kvalitet.

Naturliga och återvinningsbara gödselmedel

Du behöver inte bara använda aska, du kan också använda andra köksrester som du annars skulle använda. Äggskal är till exempel en bra källa till kalcium, kaffesump eller bananskal är andra exempel. Alla dessa material kan antingen tillföras växterna i rabatten eller lämnas att rinna ut i vattenkannan.

Du kan också använda det för krukväxter

Om du inte har en trädgård att använda träaska i, kan den användas i timmar hemma. Precis som du kan lägga till det i dina blomsterbäddar kan du också lägga det i en kruka med krukväxter. Du behöver bara lägga till en matsked eller två till varje växt, men det är ännu bättre om du lägger till det i vattnet som du har förberett för vattning och sedan vattnar växterna med detta förbättrade vatten.

Foto: Shutterstock

Leave a Response