Ett åskväder är ett atmosfäriskt fenomen som alltid har väckt vår nyfikenhet. Å ena sidan är vi rädda för det och å andra sidan ser vi med beundran på blixtarna på himlen. Varför kan du inte stå vid fönstret under ett åskväder? Det lönar sig att närma sig ett farligt element med respekt och försiktighet.

På senare tid har det inte gått en vecka utan att våldsamma stormar har dragit fram över Slovakien. Den tropiska värmen som har svept över Europa är orsaken. Ofta är situationerna så allvarliga att olika olyckor inträffar till följd av plötsliga väderomslag.

När vi får SHMU-varningar skyddar vi oss därför så mycket som möjligt mellan de fyra väggarna. Men är vi säkra när vi tittar ut genom fönstret och ser stormen?

Varför kan du inte stå vid fönstret när det stormar? Svaret kan vara överraskande

De flesta av oss känner oss tillräckligt trygga i vårt eget hem för att utan oro titta på de rasande elementen utanför vårt fönster. Tyvärr visar det sig att denna praxis kan ha ett tragiskt slut. Stormjägare varnar för de hot som kan uppstå mellan våra fyra väggar. Så vad kan hända under en storm?

Experter säger att en farlig situation kan uppstå när som helst. Om blixten slår ner i vårt hus eller i en annan byggnad i närheten kan den krossa glaset och orsaka en elektrisk stöt. Dessutom kan en sådan urladdning förstöra elektronik och i vissa fall orsaka brand. Mycket skada kan också orsakas av den vind som följer med fenomenet. Ett starkt vakuum kan samla upp små föremål och kasta dem mot glaset. Om vi står nära ett fönster kan vi få skärsår.

Hur ska man bete sig under en storm? Öka din säkerhet

Om du är hemma under en storm ska du hålla dig borta från fönster och altandörrar. Täck alla fönster med persienner eller rullgardiner och stäng av elektriska apparater. På så sätt skyddas de från skador på grund av eventuella överspänningar. Ha stearinljus eller ficklampor redo som ljuskälla vid eventuella strömavbrott.

Hur ska man bete sig under ett åskväder utomhus? Om du kan, ta skydd i en byggnad (butik, bensinstation) eller bil. Öppna områden är extremt farliga. Undvik skogsområden och vattendrag. Om du måste röra dig, håll dig borta från metallkonstruktioner som räcken eller staket.