Trädgård

Krukväxter som vissnar på sommaren: Hur man får dem tillbaka till livet

Om en växt saknar vatten, ljus och skötsel dör den. Synen av en vissen eller vissnad växt i en kruka verkar ofta hopplös. Men allt är inte som det verkar. Även en död växt kan väckas till liv igen med hjälp av några grundläggande tips som vem som helst kan tillämpa.

Mer om detta:

Finns det tecken på liv?

Om din växt har tappat många blad och blivit brun ska du inte ge upp den. Växten bör ha åtminstone några knoppar, gröna blad och friska stjälkar kvar. Tack vare dem kan du väcka din favoritväxt till liv igen. Att återuppliva en växt kräver mycket tålamod, ibland flera månader.

Vatten

Växter som har övervattnats ser ibland ruttna ut, med gulnade blad som ser ut som om de har förlorat sitt liv. Om du däremot glömmer att vattna dina växter blir bladen bruna och skrynkliga.

Om du har övervattnat ska du flytta växten till torr jord. Om växten är törstig ska du vattna den försiktigt.

Ljus

Om du har flyttat krukan och din växt inte får tillräckligt med solljus kommer den att vissna. Försök att placera krukan i ett väl upplyst område och flytta den inte.

Luftfuktighet

Växter absorberar vatten genom sina blad och rötter, så krukan bör förvaras på en plats där det finns fukt, inte för mycket starkt ljus och inte för torrt.

Mer om detta:

Befruktning

En växt som inte är ordentligt gödslad växer inte ordentligt och bladen förlorar sin färg. En krukväxt absorberar värden från jorden, så berika den hela tiden. Växten bör ständigt matas med organiskt gödselmedel. Gödsling kommer att ge växten tillbaka till livet på några dagar. På sommaren, var försiktig så att du inte lämnar dem utan vatten. Det är också en bra idé att berika krukorna med ny jord.

Leave a Response