Det kan vara ett frustrerande problem. Speciellt efter att vi har kommit över sjukdomarna och tagit hand om vattning och gödning. Så varför mognar inte tomaterna? Ta reda på orsakerna till att frukterna envist förblir gröna.

Även om tomater är lätta att odla och erbjuder många fördelar, kan de ha ett antal problem när de mognar. Trädgårdsmästare ställs ofta inför frukt som envist vägrar att bli röd. Men finns det något sätt att avhjälpa detta? Det är värt att känna till de viktigaste syndarna.

Varför mognar inte tomater? Åtgärda dessa problem och påskynda deras rodnad

Tomater behöver rätt miljö för att producera etylen. Det är ett växthormon som behövs för att frukten ska mogna och bli röd.

De vanligaste orsakerna till dålig mognad inkluderar:

  • Fluktuationer i temperaturen – Tomater mognar vid 15-30 °C. Annars bildas inte etylen, som är en viktig komponent i mognaden. För tomater som växer i marken är det värt att förbereda folien för svalare dagar och nätter.
  • För mycket kväve i jorden – Symptomen är t.ex. kraftiga, bladrika växter med lite eller ingen frukt. Blommor kan falla av. De frukter som då dyker upp förblir gröna under lång tid. Undvik att gödsla tomaterna med kväve strax före blomningen.
  • Överdriven vattning För mycket vatten i fruktstadiet kan hämma mognaden. Det minskar också tomaternas smak. Kontrollera jorden runt omkring. Om den är mättad med vatten ska du inte vattna på några dagar.
  • För mycket exponering för solen – Tomater gillar solen. Men deras frukt bör inte utsättas för direkta strålar hela dagen. Se till att plantorna är placerade på ett lämpligt ställe.

Hur vet man när en tomat är mogen? Det är inte bara färgen som spelar roll

Färgen på en tomat är ofta en bra indikator på mognad. Detta gäller dock inte om sorten är grön vid mognadstidpunkten. Ett tillförlitligt sätt att avgöra om en tomat är fullmogen är att röra vid frukten. En mycket hård tomat är ännu inte lämplig att skörda. En mycket mjuk tomat är för mogen. När du försiktigt klämmer på den ska den vara fast och något böjlig. Detta är ett tecken på att den är perfekt och redo för plockning.

TIPS! Var uppmärksam på grannskapet till tomaterna i bädden. Det är bättre att undvika att odla dem tillsammans med vissa grönsaker som dill, rödbetor, gurka och broccoli.