När du städar måste du ha undrat minst en gång. Vid vilken temperatur ska man tvätta sänglinne? Det är ingen svår uppgift, men om du inte vill skada tyget finns det några saker att tänka på.

Alla tycker vi om att ligga i sängen på kvällen. Vi sover underbart i rena och väldoftande sängkläder. Tvätt och korrekt skötsel är viktigt. På så sätt ser tyget bra ut under lång tid. När vi sover utsöndrar kroppen svett, vilket ger naturliga hudoljor och orenheter. Sängen blir en idealisk plats för bakterier och mögel att växa på.

Vid vilken temperatur bör du tvätta sängkläder? Skriv ner det på ett papper

Den första tumregeln när du tvättar sängkläder är att läsa informationen på etiketterna. Dessa är till stor hjälp. Olika tyger kräver olika behandling.

Här är ett litet tips:

  • Tvätta sängkläder av silke, satin och mikrofiber i 30 °C.
  • Tvätta sängkläder av flanell i 40 °C.
  • Tvätta sängkläder av bomull och linne i 40-60 grader.

Silke, satin och mikrofiber är ömtåliga material. De måste därför hanteras varsamt. När det gäller sängkläder av flanell bör temperaturen inte ställas in för högt. Detta skulle skada tyget. Linne och bomull är å andra sidan mycket slitstarka. Högre temperaturer skadar dem därför inte. De är också mer effektiva när det gäller att döda bakterier. Kom ihåg att separera färgerna. Tvätta därför vitt linne separat från färgat linne.

Hur ofta ska du tvätta dina sängkläder? Så här tar du hand om din sömnhygien

Förutom tvättemperaturen är frekvensen också viktig. Du behöver inte tvätta sängkläderna varje dag. Var säker på det. Men det är värt det att göra regelbundet. Idealet är att tvätta den till exempel en gång varannan vecka. Släng sedan lakanen, örngotten och täckena i tvättmaskinen. Innan du stoppar örngotten i tvättmaskinen ska du vända ut och in på dem och dra åt blixtlås och knappar.

Madrassöverdraget bör tvättas varannan månad. Du kan tvätta påslakan och kuddar mer sällan. Tvätt var tredje till sjätte månad rekommenderas. Naturligtvis beror allt på graden av nedsmutsning. I stället för sköljmedel kan du lägga några matskedar vinäger i tvättmaskinen. Detta kommer att ta bort den obehagliga lukten och effektivt ta bort smutsen. När du har tagit ut linnet från tvättmaskinen tar du ut det. Låt det torka fritt.

TIPS! Om du använder en torktumlare, vik sängkläderna så snart de kommer ut ur tvättmaskinen. På så sätt undviker du att tvätten skrynklar sig. På så sätt håller sig sängkläderna fräscha och doftar gott längre.