Tips för hemmet

Ta bort kaffefläckar: Varför salt är den ultimata lösningen

 

Innehållsförteckning

Fläckar är irriterande och de dyker oftast upp i fel situationer. Till exempel under en fin måltid med familjen eller strax före en viktig anställningsintervju. Många fläckar kan dock tas bort snabbt och enkelt med några huskurer. Det gäller t.ex. kaffefläckar.

Ta bort kaffefläckar med huskurer: Så här fungerar det

Det kan hända snabbt. Du har precis tagit med dig en kopp kaffe efter jobbet och i nästa kurva landar den bruna brygden i ditt knä. Naturligtvis stängdes inte det obligatoriska locket ordentligt. Tyvärr märkte vi detta för sent och fläcken sprider sig nu fint på våra byxor.

Så snabbt hem och iväg till tvättmaskinen. Tyvärr fungerar det inte alltid eftersom kaffefläckar är ganska envisa. Och vad händer om du spiller kaffet på soffan? Den får ju inte plats i maskinen.

Läs också:

Vi har sökt på internet och sammanställt de bästa tipsen och huskurerna. Du kommer garanterat att bli av med bruna fläckar snabbt och enkelt.

Huskurer och tips för färska kaffefläckar

Om du precis har spillt ut ditt varma kaffe kan du använda några huskurer för att få bort fläcken. Oftast kan du till och med hitta produkterna enkelt i köksskåpet och sätta igång direkt innan det har hunnit verka. Det viktigaste är att suga upp vätskan direkt med en absorberande trasa eller hushållspapper.

Ta bort kaffefläckar med bakpulver

De flesta människor har bakpulver i sitt hushåll. Det vita pulvret är inte bara lämpligt för bakning av kakor, bakpulvret är också ett bra hushållsmedel för rengöring. Oavsett om det är färskt eller redan torkat ut. Men var försiktig: Det är bäst att använda bakpulver på ljusa eller vita textilier, annars kan det uppstå fula blekta områden.

  • För färska kaffefläckar, strö ett tjockt lager av det vita pulvret över det fläckiga området på tyget. Dutta in lite och låt verka i några minuter. Den bruna vätskan kommer att absorberas av bakpulvret så att det inte finns någon fukt kvar. Nu kan du borsta bort det överflödiga pulvret och sedan rengöra plagget som vanligt.
  • Du kan också använda bakpulvret som ett huskur för torkade kaffefläckar. Applicera pulvret på det drabbade området och tillsätt sedan lite varmt vatten. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan under kallt vatten för att lösa upp bakpulvret. Lägg sedan in den i tvättmaskinen.

Läs också:

Bli av med kaffefläckar med tvättmedel eller diskmedel

Diskmedel eller normalt diskmedel är lika effektivt. Du har definitivt detta i ditt hushåll.
1. Torka bort överflödig vätska från textilierna med en absorberande trasa. Viktigt: Gnugga inte!
2. Lös upp tvätt- eller diskmedlet i varmt vatten och dutta på det smutsiga området med det.
3. Rengör sedan direkt i maskinen.

Bakpulver och tvättpulver för att ta bort fläckar

Två andra beprövade och testade hushållsmedel är bakpulver eller tvättpulver (*). De fungerar på exakt samma sätt som bakpulver. Applicera helt enkelt soda eller bakpulver på fläcken, låt verka med lite varmt vatten (ca 20 minuter) och tvätta sedan ur och rengör i tvättmaskinen.

Salt för att ta bort kaffefläckar

Alla har faktiskt salt hemma. Så fram med det om du har spillt kaffe. Precis som med bakpulver kan du applicera kornen på det drabbade området och låta dem verka tills vätskan har sugits upp. Tvätta sedan som vanligt.

Tips och råd: Salt kan också användas som ett huskur för att ta bort blodfläckar.

Bli av med kaffefläckar med mineralvatten

Om du inte har någon av de ovanstående huskurerna hemma kan du använda kolsyrat mineralvatten. Koldioxiden i vattnet bör helt enkelt få fläcken att försvinna. Applicera vattnet på ytan och arbeta in det med en bomullsduk. Återigen bör du bara dutta och inte gnugga. Du kan upprepa processen tills fläcken har försvunnit. Om det fortfarande finns några rester kvar kan du tvätta plagget i maskin.

Tips och huskurer för torkade kaffefläckar

Om kaffefläckarna har torkat in – eller är äldre – är detta i de flesta fall inget problem. Det finns också några huskurer för att ta bort torkade kaffefläckar, till exempel bakpulver och tvättpulver som nämns ovan. Vi visar dig mer kaffefläckborttagare här.

1. Galltvål
Innan du applicerar galltvål på dina textilier bör du testa dess kompatibilitet på ett oansenligt område. Om så är fallet och tyget inte missfärgas kan du applicera såpan på kaffefläcken och arbeta in den. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan med rent vatten. Rengör sedan textilierna i tvättmaskinen på högsta möjliga temperatur.

2. Diskmaskinsflikar
Diskmaskinsflikar? Ja, du läste rätt. De små rengöringskuberna kan göra mycket mer än att bara rengöra dina tallrikar, kastruller och glas i diskmaskinen. Diskmaskinstabbar är också bra för att ta bort kaffefläckar. Speciellt för intorkade fläckar.

Lös upp tabben i varmt vatten och applicera pastan direkt på kaffefläcken. Låt verka en stund och skölj. Fläckarna ska försvinna direkt. Om så inte är fallet räcker det med en enkel maskintvätt efteråt.

Ta bort kaffefläckar från ömtåliga material

Ömtåliga material som ull, silke eller filt kräver en lite annorlunda behandling. Dessa kan vanligtvis inte tvättas i tvättmaskin utan måste rengöras för hand.

För Textilier tillverkade av silke och ull För att få bort bruna fläckar är alkohol eller lacknafta lämpligt. Applicera bara några droppar av vätskan på kaffefläcken med en bomullstrasa och dutta försiktigt in den. Rengör sedan för hand med rent vatten.

För Filtade textilier kan du använda ammoniak. Gör en blandning av vatten och lite ammoniak och dutta på det drabbade området med det. Tvätta sedan bort det.

Läs också:

Ta bort fläckar från soffor, mattor och co.

Förutom kläder kan en och annan kaffefläck också hamna på soffan eller mattan. Naturligtvis kan dessa inte läggas i tvättmaskinen. Men oroa dig inte, huskurer kan hjälpa till även här. Kolsyrat vatten erbjuder första hjälpen. Det är dock också viktigt att fläcken är färsk så att vätskan kan sugas upp direkt med en kökshandduk. Häll sedan försiktigt lite kolsyrat mineralvatten på fläcken för att ta bort den. Dutta sedan in det igen, gnugga aldrig eller gnugga. Du kan upprepa denna process tills kaffefläcken är helt borta och torr.

Om en del av fläcken fortfarande är synlig kan du också använda alkohol eller sprit. Droppa det över det drabbade området, arbeta in det med en mjuk trasa och låt torka.

Leave a Response