Tips för hemmet

Gräsmatteskötsel: Varför felaktig gödsling kan få ödesdigra konsekvenser

 

Det finns mycket att tänka på när det gäller skötsel av gräsmattor. Amatörträdgårdsmästare vet hur viktigt det är att klippa och vertikalskära gräsmattan regelbundet för att hålla den fin och grön. En annan sak du inte får glömma när du tar hand om din gräsmatta är gödsling.

Men varför är det så viktigt och hur ofta ska man gödsla sin gräsmatta?

Den som vill ha en tjock gräsmatta bör gödsla. Anledningen är att gräs har ett stort behov av näringsämnen. Detta måste tillgodoses för att gräsmattan ska växa sig tät och frisk. Annars får ogräs och liknande ideala förutsättningar att ta överhanden över gräset.

Gödsling av gräsmattan på våren: mars till maj

Gräsmattan bör gödslas två till maximalt fyra gånger per år. Du bör gödsla gräsmattan för första gången direkt efter årets första klippning. Det vill säga mellan mars och maj.

Viktigare än den exakta årstiden är dock väderförhållandena. Det är bäst att gödsla gräsmattan på en torr dag med mulen himmel. Om solen skiner för starkt kan gräsmattan brännas.

Gödsling av gräsmattan på försommaren: juni

En andra gödsling bör utföras före högsommaren i juni. Maj och juni anses vara de starkaste tillväxtmånaderna för gräsmattor. Eventuellt kan du också gödsla i augusti. Detta är dock vanligtvis inte nödvändigt. Mer frekvent gödsling kan endast vara tillrådligt på hårt utnyttjade gräsmattor.

Gödsling av gräsmattan på hösten: slutet av september till november

För tredje och sista gången bör du gödsla på hösten, dvs. mellan slutet av september och november och före den första frosten. En speciell höstgödsel, som den här *, är bäst lämpad för detta. Gödselmedlet har en hög kaliumhalt, vilket förbereder gräsmattan optimalt för vintern.

Den som använder sin gräsmatta mycket och klipper den ofta bör Gödsla tre till fyra gånger per år. I princip är dock två gräsmattegödslingar per år är tillräckligt. Den första gödslingen efter vintern och höstgödslingen före frosten är de viktigaste.

Lästips:

Det enklaste sättet att gödsla gräsmattan är med en spridarvagn. Fördelen är att gödselmedlet sprids jämnt över gräsmattan. Du kan hitta en gödselspridare.

Det är bäst att hålla sig till den mängd som rekommenderas på förpackningen. Den som tror att ”mycket hjälper mycket” har fel. Övergödda gräsmattor blir inte starkare, de blir bruna.

Leave a Response