Potatisröta på tomater är en av de vanligaste orsakerna till förstörda grödor. Sjukdomen sprider sig blixtsnabbt, så det är viktigt att agera så snabbt som möjligt. Hur bekämpar du potatismissfall på tomater?

Potatisbakterier på tomater är verkligen en syn som ingen trädgårdsmästare vill se. Vissnande, sjuka frukter som har behandlats i månader kan effektivt kollapsa. Svampen som är ansvarig Phytophthora infestans utvecklas snabbt och sprider sig lika snabbt till andra växter. Sjukdomen orsakar en verklig förödelse, så du måste agera och agera snabbt. Hur bekämpar man potatisblod på tomater?

Vad och när ska man spraya tomater mot potatisblod? Ju tidigare desto bättre

Hur vet du om det är potatisblod? Du kan vanligtvis se sjukdomen genom de grå eller mörka fläckarna på bladen, som snabbt förstoras och leder till gulning och död. Hårda mörkbruna eller till och med svarta fläckar uppträder också på frukten. Om du inte reagerar i tid sprider sig sjukdomen till de kvarvarande frukterna och växterna, vilket leder till att de dör.

När ska man spruta tomater mot potatismissväxt? Vidta åtgärder så snart du märker en grå eller vitaktig beläggning på undersidan av bladen eller fläckar på frukten. Ta bort infekterade löv och frukt med desinficerade verktyg och börja spruta. Om problemet är allvarligt lönar det sig att ta till kraftfullare åtgärder. I de första stadierna bör du välja huskurer.

Hur man bekämpar potatisblod på tomater? Häll vatten och spray

Vid de första tecknen på sjukdomen är en bra lösning hemsprutning av nässlor mot potatisblod. Det är enkelt och effektivt. För dess förberedelse behöver du ett halvt kilo färska nässlor eller 100 g torkade nässlor och en stor kruka.

  1. Häll 5 liter vatten över bladen. Täck över och låt koka i 30 minuter på låg värme.
  2. Låt svalna, helst i flera timmar. Sila buljongen och späd med vatten, t.ex. regnvatten, i förhållandet 1:4.
  3. Spraya tomaterna från topp till botten samt jorden.

Du kan också förbereda en spray mot potatisbakterier från hästsvans. Du behöver bara ca 75 g torkad åkerfräken och 5 liter vatten. Koka det dock inte, utan ställ det åt sidan i 12 timmar för att jäsa. Ett sådant extrakt späd med vatten i förhållandet 1:4 och spraya det på tomaterna.

TIPS! Hur förhindrar man potatisblod på tomater? Välj sorter som är resistenta mot sjukdomen, t.ex. Mountain Magic, Crimson Crush, Awizo eller Honey Moon. Patogenerna trivs inte i höga temperaturer och låg luftfuktighet, så överväg att odla dem i ett växthus. Håll också tomaterna borta från potatisen.