Det är inte för inte som frukosten kallas för dagens viktigaste måltid. Den är ansvarig för att stimulera ämnesomsättningen, balansera blodsockernivån och ge den nödvändiga energin. Enligt biokemisten och den bästsäljande författaren om god näring är det bästa valet att välja en torr måltid, till exempel en omelett med grönsaker.
Instabila glukosnivåer? Börja med en torr frukost
Många av oss väljer instinktivt färsk frukt, söta bakverk eller havregrynsgröt med nötter och frukt på morgonen, vilket anses vara frukostens kung.
Att stabilisera sockernivåerna är extremt viktigt, särskilt för att hjärnan ska fungera korrekt, förklarar Jessie Inchauspé, en fransk biokemist, bästsäljande författare om bra näring och influencer känd på Instagram som Glucose Goddess, i en intervju med Vogue magazine.
”Neuroner reagerar på inflammation efter en plötslig ökning av sockernivåerna. Vi kan då uppleva det som kallas hjärndimma, vilket yttrar sig som koncentrationssvårigheter, svårigheter att minnas eller kronisk trötthet. Detta ökar risken för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom. En hälsosam kost är nyckeln till att skydda hjärnan från dessa sjukdomar.” – varnar experten.
Och han tillägger att en välkomponerad frukost är en viktig del av en hälsosam kost.
”Det rapporteras att den stora majoriteten av befolkningen har instabila glukosnivåer. En välsmakande frukost är ett utmärkt verktyg för att bekämpa detta problem”, påpekar hon.
Hur ska en idealisk frukost se ut?
Så vad ska du lägga på tallriken på morgonen?
”En omelett på två ägg med fetaost och tomater är en komplett och balanserad måltid som förhindrar en plötslig glukosökning som leder till en efterföljande minskning av energi och kulinariska begär”, – råder Inchauspé.
Detta är bara ett exempel. Istället för ägg kan vi välja andra proteinkällor, till exempel osötad yoghurt, tofu eller jordnötssmör. Smörgåsar med surdegsbröd av fullkornsvete, tahini och grönsaker, torra havregryn med spenat, ägg, champinjoner och avokado eller keso med körsbärstomater, gurka, salt och peppar är också bra alternativ.
”Nyckeln är att undvika blodsockertoppar. När en sådan spik inträffar blir våra mitokondrier överbelastade och börjar producera kemikalier som kallas fria radikaler som skadar våra celler, muterar DNA, leder till oxidativ stress och inflammation”, förklarar experten.
Godisälskare behöver dock inte bryta sina händer. Experten har praktiska råd till dem.
”Vi behöver inte ge upp socker helt och hållet, bara lära oss när vi ska äta det för att göra minst skada på vår hälsa. Låt oss komma ihåg att börja dagen med en torr smak. Om vi har ett stort sug efter sötsaker, låt oss äta dem som en efterrätt efter en salt frukost, aldrig i början av en måltid”, avslutar Inchauspé.