Trädgård

Hur man får reda på att gurkor saknar viktiga ämnen

Olika mikronäringsämnen krävs för tillväxt, inklusive kalium, fosfor, svavel, magnesium och ett antal andra mikronäringsämnen. Kalium är ett av de tre grundämnen som behövs för växttillväxt, tillsammans med kväve och fosfor.

Det spelar en viktig roll i strukturen hos kloroplastmembranen, där fotosyntesen äger rum. Vid brist störs strukturen i växtens kloroplastmembran, vilket leder till att bladen gulnar och sedan dör.

Tecken på näringsbrist i gurkor

Yttre tecken på kaliumbrist i gurkor inkluderar gulnande och döende löv. När kaliumgödselmedel appliceras ökar växterna sin vegetativa massa, avkastning och skadedjursmotstånd.

Mikronäringsbrister i gurkor kan manifestera sig på olika sätt. Här är några symptom som kan tyda på brist på specifika mikronäringsämnen:

  • Borbrist: hämmad tillväxt, förvriden stam, minskat antal blommor och frukter.
  • Järnbrist: kloros hos bladen, gula fläckar på bladen.
  • Kopparbrist: kloros på bladen, vissnande växter.
  • Manganbrist: kloros hos unga blad, ljusa fläckar på bladen.
  • Molybdenbrist: kloros hos blad, hämmad tillväxt.
  • Zinkbrist: kloros i bladen, hämmad tillväxt.

Om du upptäcker något av dessa symtom hos dina gurkor bör du låta testa jorden och vid behov tillföra lämplig gödning.

Ett sätt att få värdefulla näringsämnen till dina gurkor är genom att gödsla med folkmedicin.

Ett effektivt gödselmedel som du kan göra hemma är ett bagerijästbaserat gödselmedel. Lös upp ett paket färsk eller torr jäst i 10 liter vatten, rör om en gång om dagen och låt stå på en varm plats i tre dagar. Det är bäst att applicera detta gödningsmedel efter att ha vattnat gurkorna, 0,5 liter per buske. Det stimulerar inte bara frukttillväxten utan skyddar dem också från skadedjur. Tänk bara på att denna befruktning inte bör utföras mer än 2-3 gånger per säsong.

Träaska är ett lika värdefullt gödningsmedel för gurkor: det innehåller alla användbara element som denna gröda behöver under tillväxt och fruktbildning. Det finns två sätt att befrukta gurkor med aska.

Torr aska – den strös på jorden under gurkorna innan den vattnas.

Infusion av aska – för att förbereda den måste du blanda askan med vatten och lämna i 2 veckor. Till 1 liter vatten måste du lägga till 2-3 matskedar aska.

Något av dessa gödselmedel kan appliceras 5-6 gånger per säsong. Infusionens konsumtionshastighet är 0,5 liter per buske.

Gödsling av gurkor med brödfrukt är ett utmärkt alternativ till jästgödselmedel. För att förbereda brödfruktgödselmedel för bladapplicering, blötlägg en limpa brödfrukt i en hink med vatten och låt stå över natten. På morgonen mosar du brödet och tillsätter 10 ml jod i behållaren. Späd sedan den resulterande massan med vatten – 1 liter gödselmedel per 10 liter vatten och strö på gurkorna.

Om du lämnar brödet i en vecka i en täckt hink och på en varm plats får du ett kraftfullt gödningsmedel för rotnäring. Gamla brödskorpor som tas i vilken mängd som helst kan användas för dess beredning. För vattning av gurkor späds detta gödselmedel med vatten i förhållandet 1:3. En buske ska matas med 0,5 liter av detta gödselmedel.

Du kan vattna gurkor med detta gödselmedel en gång var femte dag. Du bör börja gödsla när gurkorna börjar bilda frukt. Du kan fortsätta gödslingen ända fram till slutet av fruktsättningen.

Leave a Response