Hur förökar man lavendel? Det kan bland annat göras med sticklingar, frön eller delning. En av de mest populära metoderna är sticklingar. Att få sticklingar av gröna skott är inte svårt och kan behärskas även av en nybörjare trädgårdsmästare. Om du vill njuta av vacker lavendel i din trädgård är det här enkla förfarandet värt att använda.

Lavendel – det luktar underbart och ser underbart ut. Men det är inte bara en prydnadsväxt. Den har många medicinska egenskaper. Den används också i köket. Dess vackra lila blommor kommer att glädja många trädgårdsmästare. Hur kan du få ännu fler av dem i din trädgård? Hur förökas lavendel? Det finns flera sätt. Ett av dem är att använda sticklingar av gröna skott. Ett enkelt och gratis sätt att få ännu mer av denna unika buske.

Gröna lavendelstickor – hur får man dem?

Ta bort de icke-blommande delarna av skotten från växten. Det är bäst att välja ut relativt långa skott som är 7 till 10 cm långa för förökning. De är tillräckligt härdiga för att kunna stickas ner i marken, men inte vedartade.

Hur man förökar lavendel ordentligt?

  1. Klipp av stjälkarna från växten med en kniv eller sax. Verktygen måste vara rena.
  2. Rengör sedan sticklingarna från de nedre bladen.
  3. Om bladen som sitter kvar på sticklingen är stora kan de kortas av något (detta görs för att förhindra att sticklingen torkar ut).
  4. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att basen fortfarande doppas i ett rotningsmedel.
  5. Lavendel kan rotas direkt i jorden, så det är tillrådligt att förbereda krukorna eller lådorna i förväg där du kommer att plantera sticklingar.
  6. Placera de rengjorda sticklingarna i de förberedda behållarna (det är bra om de har hål i botten), i lätt jord. Det är perfekt om den är genomsläpplig och något fuktig. Det kan vara torv som blandas med t.ex. sand eller perlit. Plantorna får inte vattnas ofta, men de måste hållas på en konstant fuktnivå – för detta bör en luftfilm användas för att täcka dem. Vissa rekommenderar att man använder en plastflaska med ett hål i eller en plastkopp i stället för en fleece.
  7. Efter några veckor kommer sticklingarna att vara rotade (sticklingarnas toppar ska vara gröna eller nya skott ska dyka upp).