Pilea peperomioides är en populär krukväxt som är förknippad med rikedom och välstånd. Även om den är iögonfallande kan den dekorera en lägenhet eller ett kontor. Om du ger den rätt förutsättningar kommer den att växa hälsosamt och vara behaglig för ögat. Hur tar man hand om pilea? Det kräver ingen särskild vård.

Pilea får sitt namn från formen på sina blad, som liknar mynt. Det är en charmig krukväxt som vi gärna ger bort i födelsedags-, namnsdags- eller inflyttningspresent. Man tror att dess närvaro i hemmet kommer att säkerställa husägaren lycka, tillfredsställelse och en full plånbok. Skulle du vilja odla en pilea? Ta reda på vad den behöver för att utvecklas ordentligt.

Hur tar du hand om en pilea? Följ dess nycker så blir den vacker och grön

Att ta hand om en pilea är inte svårt, men några villkor måste uppfyllas för att växten ska känna sig bekväm i en kruka. Den trivs bäst io Ljusa rum, men får inte utsättas för direkt solljus. Vi rekommenderar att du placerar krukan på en plats där det inte finns något drag. En plötslig temperaturförändring kan skada den. Pilea behöver ett väldränerat substrat, så berika jorden med perlit eller sand. Krukan bör ha dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna fritt ut på fatet.

Växt tycker inte om övervattningså vattna den bara när det översta jordlagret har torkat ut. När du märker torra eller gulnande blad, ta bort dem med en sax. På så sätt håller du pilean frisk. Torka då och då bladen rena från damm och spraya dem med en vattendimma.

TIPS! Vänd krukan då och då för att se till att hela plantan får jämn tillgång till ljus. På så sätt förhindrar du att de bakre bladen torkar ut och bleknar.

Vad gödslar man pilea med? En hemlagad blandning kommer att ge näring åt löv och rötter

Hemmagjorda gödselmedel är utmärkt näring för krukväxter. Du behöver inte specialiserade blandningar från trädgårdscentra för att uppmuntra pilea-tillväxt. Ät bara en banan och gör en stödjande dryck av skalet. På så sätt ger du växten en bra dos av kalium, vilket kommer att ha en positiv effekt på pileas tillstånd.

  • Skär bananskalet i små bitar och lägg dem i en behållare.
  • Täck dem med varmt vatten och ställ åt sidan i 12 timmar.
  • Efter denna tid, töm vätskan och vattna växten.