I slutet av juli och början av augusti är en bra tid att plantera sen purjolök. Om du tar hand om rätt odlingsförhållanden kommer du att kunna njuta av välsmakande grönsaker även under vintermånaderna. Hur tar du hand om jorden innan du planterar? Vad gillar purjolök? Med dessa tips kommer du att få en rik skörd.

Vissa typer av purjolök tål kalla temperaturer och plötsliga väderomslag mycket bra och är därför lämpliga för vinterodling. När du väljer plantor för jorden, se till att de har välutvecklade rötter och är friska. Om jorden är väl förberedd och närd kommer ingen frost att skrämma dem.

Vad gillar purjolök? Ta reda på hur du odlar denna välsmakande grönsak

Purjolök är inte särskilt noga, så att odla dem borde inte orsaka dig mycket problem. När du väljer en plats att odla dem, välj en solig plats. När du har hittat en sådan plats, ta hand om att förbereda jorden. Grönsaker föredrar ett humöst, väldränerat substrat med ett pH-värde på 6-7. Om jorden är för tung ska du se till att den dräneras och blanda i t.ex. gödsel eller sand.

Bearbeta jorden noggrant till ett djup av ca 25 cm före plantering. Detta gör att rötterna kan sprida sig fritt. Plantera purjolöken i rabatten med minst 30 cm mellan plantorna. Se till att rensa ogräs regelbundet så att oönskade växter inte konkurrerar om näringsämnen och vatten. Under den inledande tillväxtfasen är det viktigt att hålla jorden jämnt fuktig. Detta kommer att säkerställa korrekt förtjockning av stjälkarna. Vattna dock inte för mycket, eftersom stående vatten kan leda till röta. Övervintrande växter bör täckas med t.ex. halm eller fiberduk.

Vad ska man gödsla sin purjolök med? Omsorg och rätt gödning garanterar en rik skörd

Purjolök har ett högt näringsbehov, så gödsling får inte försummas. För att tillföra rätt mängd kväve är det bäst att använda nässelgödsel berikad med basaltmjöl. För att förbereda näringsämnena behöver du:

  • 10 liter vatten,
  • cirka ett kilo färska nässlor,
  • en halv matsked basaltmjöl.

Lägg de hackade växterna, basaltmjölet och vattnet i en plasthink. Täck behållaren med ostduk och låt stå på en skuggig plats i 10-14 dagar. När gödselmedlet blir brunt och avger en karakteristisk lukt kan det spädas ut.

TIPS! Späd uppslamningen 1:10 före användning. Tillsätt 10 delar vatten till varje del avkok. Avkoket kan appliceras en gång varannan vecka under intensiv tillväxt. Avbryt denna process när temperaturen börjar sjunka.