Lukten av mormors surdeg väcker de mest värdefulla barndomsminnena till liv. Hon använde också en kub med bagerijäst i trädgården. Av de två ingredienserna gjorde hon en näringsrik gödning som gjorde att gurkorna fick en speciell form och bladen en frodig grön färg. Hur löser man snabbt problemet med gulnande gurkblad? Vi föreslår ett enkelt patent.

Varför blir gurkablad gula?

Saftiga skivor på en smörgås, behagligt krispiga eller skurna i stavar och serverade till middagen. Mogna gurkor är en delikatess i sig och den höga vattenhalten gör dem ännu mer attraktiva under de varma sommarmånaderna. Allt du behöver är en liten bit mark eller en del av ett trädgårdsland för att själv börja odla denna goda grönsak. Det är dock viktigt att komma ihåg att gurkor älskar värme och behöver bördigt vatten och väldoserad bevattning för att växa ordentligt.

Nybörjare trädgårdsmästare är stolta när de första och fortfarande små frukterna dyker upp på en blyg växt. Ibland överskuggas dock denna glädje av de alltmer gulnande bladen. Mycket ofta betyder detta klorofyllbrist, ett färgämne som främjar fotosyntesen. Denna process är nödvändig för att växten ska kunna tillföra den energi som behövs för ytterligare tillväxt. Vad mer bidrar till gulningen av gurkablad? Erfarna trädgårdsmästare pekar på:

  • odling av grönsaker i olämplig jord;
  • överdriven, för frekvent och för riklig bevattning;
  • ogynnsamma och varierande väderförhållanden;
  • spridning av sjukdomar;
  • brist på naturligt solljus;
  • angrepp av skadedjur – bladlöss, trädgårdsbaggar eller malar.

Hur man gör jästgödselmedel för gurkor?

Bara några gula gurkblad är anledning till oro. Eftersom du vill lösa problemet så snabbt som möjligt går du till en närliggande trädgårdshandel och spenderar mycket pengar på specialiserade preparat. Det visar sig att problemet kan lösas mycket enklare och billigare, utan att spräcka hushållsbudgeten. Förbered bara en hemlagad beredning baserad på bagerijäst och vatten.

Kombinationen av dessa ingredienser ger inte bara näring åt gurkorna utan också skyddar mot bladgulning och säkerställer en rik skörd. Hur förbereder du jästgödselmedel? Du behöver en stor hink i vilken du smular 100 g jäst, tillsätt 10 liter varmt vatten och blanda noggrant. Nu är det bara att vänta en timme och hälla lite av det i en sprayflaska. Se till att den har nått rumstemperatur innan du använder gurksprayen. Du kan också späda ut den färdiga lösningen med vatten och använda den för att vattna dina gurkor.

Gödselmedel för gurka med fermenterad jäst

Jästgödsel är lätt att tillreda och möjliggör därför regelbunden applicering. Trädgårdsmästare betonar att beredningen bör användas varannan vecka under hela säsongen. Man bör dock komma ihåg att de bästa resultaten kommer att komma i början av våren och i slutet av sommaren. Ett annat intressant alternativ till den traditionella metoden är produktionen av ffermenterat gödselmedel från jäst. Hur använder man den här metoden korrekt?

För detta patent behöver du också en stor hink. Smula ner 100 g bagerijäst i botten och tillsätt i nästa steg en hel kopp socker och ställ åt sidan i två timmar. Efter sista minuten tillsätt 10 liter varmt vatten till ingredienserna, rör om och täck över. Nu återstår det att vänta i sju dagar. Under nästa vecka kommer jästen att börja jäsa, och det är ett tecken på att gödningsmedlet är klart. Kom ihåg att späda ut en kopp av preparatet i 10 liter vatten före varje användningstillfälle.