Sorkar är nattaktiva djur, och det är därför det är så svårt att upptäcka deras destruktiva aktiviteter innan de allvarligt påverkar de grödor som planterats i trädgården. Med förebyggande huskurer går dock ingenting förlorat. Genom att följa dessa regler skyddar du din säng från skador.

Gnagare som skadar våra trädgårdar inkluderar sorkar, fältmöss och sorkar. De arter som vi nämnde i slutet är ofta föremål för många människors suckar. Men låt dig inte luras av deras söta små ansikten. De små djuren i hamsterfamiljen är riktiga skördedödare och jämnt klippta blomsterrabatter.

Vad avskräcker voles? Kom ihåg att göra följande regelbundet

Sorkar är små djur som blir maximalt 15 cm långa (varav 3-5 cm är svansen). Dessa hamsterliknande gnagare är en av orsakerna till att växter som planteras i vår trädgård inte växer ordentligt eller, ännu värre, dör. Vi måste reagera tillräckligt snabbt för att svara på dessa objudna gästers handlingar, vi får inte glömma bort trädgårdsskötsel och regelbunden gräsklippning. På så sätt kan vi upptäcka hål som skadedjur har grävt i jorden. Om du undrar hur man skiljer markstörning orsakad av en mullvad från den som orsakas av en sork, är svaret mycket enkelt. Blinda svartskägg lämnar höga högar – små röda gnagare gör bara hål. Upprepad, ganska frekvent pollinering av sängen kommer också att bidra till att minska risken för dessa skadedjur. Men om det är för sent att förhindra dem, här är några råd om hur man kan förvisa oinbjudna gäster med huskurer.

Voles i trädgården: hur man kan bli av med dem? Dessa huskurer hjälper dig att glömma problemet

De viktigaste födokomponenterna för sorkar är frön, frukter, löv och insekter. I jakten på mat väljer dessa små gnagare att knapra på rötterna till de växter vi planterar i vår trädgård. För att skydda enskilda grödor är det en bra idé att berika bädden med dessa arter: Kamomill, mynta, kungsmynta, mjölkört, vitlök och fläder. Doften från alla dessa arter avskräcker effektivt sorkar. Hamsterns näsborrar irriterar också lukten av kaffe – och alla har gott om kaffe i varje hem. Allt du behöver göra är att brygga drycken och efter att ha druckit den sprida sedimentet nära hålensom husdjuret har grävt. En bra idé är också att kasta några korn så att en oinbjuden gäst inte bestämmer sig för att återvända för ett besök. Vissa människor använder en liknande metod med hjälp av vitlöksklyftor, som de placerar i hålen. Grönsakens glödlampa kommer inte bara att driva bort gnagaren med sin arom utan kommer också att förhindra att den når ytan i viss utsträckning.