Trädgård

Vad är den främsta orsaken till krympning av tomatblad?

Skrynklade löv är ett vanligt problem i tomater. Orsakerna kan vara ganska ofarliga eller mycket allvarliga.

För att tomater ska kunna producera en utmärkt gröda måste du noggrant övervaka deras tillstånd. Det händer att bladen på dessa växter blir deformerade, vilket är ett mycket dåligt tecken. Det kan finnas flera anledningar.

Varför krymper tomatblad?

Detta är dock ofta inte det enda tecknet på sjukdom eller felaktig vård. Ta en närmare titt på din tomater och du kommer att märka andra tecken på att något är fel. Här är några av de främsta anledningarna till att tomatbladen skrumpnar.

Överskott av kväve

Det kan hända att du har ”övermatat” dina tomater med kväve och att växterna inte har fått tillräckligt med andra mikronäringsämnen från jorden. I det här fallet kommer tomaternas toppblad att börja böjas. Om detta är problemet kommer fler tecken att dyka upp – stamförtjockning och bladfläckar. För att ge tillräckligt med näring måste du använda rätt gödselmedel – låg kvävehalt och hög fosfor och kalium; det är de element som växten behöver mest. Men om tomaterna får för mycket gödning kan de övre bladen skrumpna ihop till rör. För att undvika detta slutar du helt enkelt att mata tomaterna och balanserar näringsämnena igen.

Vattning

Tomater dricker naturligtvis mycket vatten, men de kan vara övervattnade. I så fall kommer bladspetsarna att börja krulla uppåt. Om det tvärtom inte finns tillräckligt med vatten för växterna, hänger bladen ner. Problemet är lätt att åtgärda, men se till att det inte finns några andra orsaker.

Det är sant att en av de främsta orsakerna till bladrullning i tomater kan vara otillräckligt med vatten eller omvänt för mycket av det. Så när tomater inte får tillräckligt med fukt försöker de minimera avdunstningen av vätskan.

Som ett resultat krymper plantans löv och minskar därmed avdunstningsområdet. Detta kan korrigeras genom att ställa in rätt vattningsregim. Tomater behöver sällan men rikligt med vattning. Att vattna en gång i veckan är tillräckligt, men i mycket varmt väder kan du göra det oftare – två gånger i veckan.

För mycket vatten

Om tomaterna har fått för mycket vatten kan bladen också rulla sig utåt och uppåt. I detta fall kan tomaterna hjälpas av ett lock av någon form av muslin. Det hindrar regn och överskottsvatten från att tränga igenom. Du bör också göra jorden lös och genomsläpplig så att växternas rötter kan andas och växa normalt.

Temperatur

Stark sol på morgonen och kalla temperaturer på natten kan också få tomatblad att skrumpna. I det här fallet bör du försöka täcka dem.

Skadedjur

Krympning av tomatblad när de är infekterade med bakterie- och virusinfektioner är långt ifrån det enda tecknet på detta problem. Inspektera växten mycket noggrant – finns det fläckar på bladen, vad är de, finns det andra tecken på bakterie- eller svampsjukdomar. Identifiera patogenen som orsakar bladkrympningen och använd fungicider eller antibiotika.

Vissa arter av särskilt aggressiva skadeinsekter kan orsaka bladskrumpning hos tomater. Det handlar framför allt om röda spinnkvalster, vita flygare eller bladlöss. De sätter sig på bladets baksida och suger gradvis ut näringsämnena ur det. Men det är värt att notera att i det här fallet krymper växten inte bara sina löv. Samtidigt uppträder också andra tecken på skador: bladen blir gula, vissnar och fläckar kan förekomma på dem.

Leave a Response