Trädgård

Tips och tricks: detta bör varje trädgårdsmästare känna till

Vi har alla glömt våra verktyg utomhus och senare hittat dem smutsiga och . Den goda nyheten är att du inte behöver kasta bort dem och köpa nya. Det finns några enkla sätt att ta bort rost och få dina trädgårdsredskap tillbaka till nästan nytt skick. Fortsätt läsa för att få tips från experter om hur man rengör rostiga trädgårdsredskap och hur man förhindrar rost i framtiden.

Mer om detta:

Hur rost bildas på trädgårdsredskap

Rost bildas när metall som innehåller järn oxiderar när den utsätts för fukt och syre. ”Detta händer vanligtvis vid normal användning och felaktig förvaring”, säger Linda Lai, en trädgårdsexpert. ”Om du inte torkar av dina verktyg efter användning eller lämnar dem utomhus kommer de att börja rosta om järnet eller stålet ständigt utsätts för fukt från jord, dagg eller luftfuktighet.” Förutom att det ser fult ut finns det andra skäl till att inte lämna verktygen i detta skick:

  • Verktygets hållbarhet: Rost kan försvaga verktyg, vilket gör dem mindre effektiva och potentiellt farliga om de går sönder under användning.
  • Användarvänlighet: Rostiga verktyg kanske inte skär eller gräver lika smidigt, vilket kräver mer ansträngning från din sida och potentiellt kan skada växterna.
  • Spridning av rost: Rost kan spridas till andra metallföremål om de förvaras tillsammans utan rätt skötsel.
  • Hur man rengör rostiga trädgårdsredskap

    Steg 1: Rengöring av smuts på ytan

    Börja med att rengöra instrumentet från ytlig smuts. På så sätt kan du se var rosten sitter och var det bara är smuts från felaktig förvaring. Linda Lai säger att ju längre rosten sitter kvar på verktyget, desto svårare blir det att rengöra. Om du kan, ta isär verktyget för att avlägsna rost från alla vinklar och vrår. Gå sedan vidare till rengöringen!

    Steg 2: Välja en rengöringsmetod

    • Blötläggning i vit vinäger (eller vinäger och salt)

    Den enklaste metoden för att ta bort rost från verktyg är att doppa dem i ett bad med vanlig vit vinäger eller rengöringsvinäger, som har en högre koncentration av syra. När vinägern appliceras på rosten skapar den en kemisk reaktion som löser upp oxiderna i rosten och lämnar kvar ett salt som lätt kan torkas bort med en trasa. ”En liten mängd rost kan lösas upp på en timme eller två, men mycket rostiga verktyg behöver vanligtvis ligga i blöt i 12 till 24 timmar”, säger Lai. Alternativen är att tillsätta en fjärdedels kopp salt till cirka fyra koppar vinäger för att öka syrakoncentrationen, använda en blandning av hälften vinäger och vatten för lätt rostiga verktyg eller använda 30% vinäger för allvarliga rostproblem. Använd handskar och kontrollera verktygen ofta om du använder 30 % ättika, eftersom den kan skada verktygen om den får ligga i blöt för länge och även kan bränna huden.

    • Pasta med bikarbonat och vatten

    Bakpulver är ett slipmedel som kan hjälpa till att ta bort rost från lätt rostiga verktyg. Gör helt enkelt en pasta av bakpulver och vatten och låt den ligga på verktyget i några timmar. Kom tillbaka senare och använd en borste för att skrubba bort bakpulverpastan och rosten. Observera att detta förmodligen inte kommer att fungera lika bra om dina verktyg är kraftigt rostiga.

    • Skrubba med melass

    Tro det eller ej, men melass är inte bara till för att baka med. Det kan också användas för att ta bort rost från dina verktyg! Melass innehåller kelatbildande ämnen som binder till rosten och separerar den från den underliggande metallen, säger Joseph Truini, hemförbättringsexpert och författare till Building Sheds. Doppa helt enkelt verktyget i en blandning av en del melass och nio delar vatten. ”Melassen håller kvar rosten i lösningen, vilket gör det lättare att torka bort den senare”, säger Truini. ”För lätt ytrost kan du låta verktygen ligga i blöt i en dag eller två. För att ta bort rost från kraftigt korroderade ytor kan du behöva blötlägga i upp till två veckor.”

    • Citronsaft och saltlösning

    Om du inte vill använda vinäger på dina verktyg eller vänta flera veckor på att melassen ska verka, kan en lösning av salt och citron- eller limejuice också fungera för att ta bort ytrost, säger experterna. Saltet fungerar som ett slipmedel och syran i citronsaften som ett frätande medel som förstör rosten. Blanda citronjuicen och saltet till en pasta eller lösning. Om du har mer citronsaft kan du blötlägga verktygen i lösningen i cirka två timmar. Om du har gjort en pasta, applicera den på de rostiga områdena under samma tid. Tänk på att syran i citronsaft inte är lika stark som i vinäger, så du måste också skrubba med en borste eller en stålsvamp.

    • Skrubba med ketchup

    Även om det är ett populärt tips på nätet för att ta bort rost, är ketchup inte lika användbart som andra huskurer för rostborttagning, säger experter. ”Den enda anledningen till att ketchup fungerar något är att den innehåller vinäger”, säger Truini, som föreslår att man använder vinäger direkt istället. ”Det är billigare och mycket mer effektivt.”

    Hur rengör man rostiga trädgårdsredskap utan att använda lösningar? Om inte dina verktyg har varit rostiga i årtionden kan du förmodligen ta bort all ytrost med en elektrisk slipmaskin, stålull eller sandpapper. ”Ytlig rost kan avlägsnas genom att skrubba verktyget med en stålborste”, säger Truini. ”Men ett snabbare och enklare sätt är att sätta in en stålrondell i en elektrisk eller sladdlös borrmaskin.” Han påpekar att man alltid bör bära skyddsglasögon eller ansiktsskydd för att skydda sig mot flygande partiklar.

    • Kommersiella rostborttagningsmedel

    Kommersiella rostborttagningsmedel innehåller olika syror som också tar bort rost från dina verktyg, t.ex. oxalsyra, garvsyra, EDTA och citronsyra. ”Om ingen av de ovan nämnda teknikerna fungerar bör du prova en kommersiellt tillgänglig kemisk rostborttagningsprodukt”, säger Truini. Tänk på att kommersiella produkter använder syra för att lösa upp rosten, och Truini rekommenderar att du försöker med hemmetoder först.

    Så skyddar du dina trädgårdsredskap från rost

    Korrekt skötsel, underhåll och förvaring av verktygen efter varje användning hjälper till att förhindra rost, säger Lai. Dessa tre tips säkerställer bästa möjliga skötsel så att du inte behöver rengöra rostiga trädgårdsredskap:

    Ren och torr: Förvara aldrig dina verktyg våta eller smutsiga, säger Lai. Klibbig smuts är en samlingsplats för fukt, så torka av trädgårdsredskapen med en handduk eller tvättlapp efter varje användning och ta bort smuts, skräp och fukt.

    Mer om detta:

    Krossa dem: Använd en liten borste eller trasa för att applicera ett tunt lager mineralolja eller universalolja på instrumentets metalldelar före förvaring. ”Detta skyddar metallens yta och hjälper till att förhindra ny rost”, säger Lai.

    Förvara dem på rätt sätt: Häng inte dina verktyg utomhus, råder Lai. ”Om du bara hänger dem på sidan av byggnaden – till och med under en takfot – är det större risk att de rostar”, säger hon. Förvara dem i stället stående inomhus, med metalldelarna nedsänkta i en hink med torr sand för optimalt skydd.

    Leave a Response