Trädgård

Bekymmersfri semester: Hur man förbereder växter för din frånvaro

Resan är planerad, resväskorna är fulla och den automatiska e-postsvararen är påslagen. Det är dags för en paus. Men vänta nu! Vad kommer att hända med din ? Kolla in experttips om de bästa sätten att vattna växter för att se till att dina växter är i gott skick medan du är borta.

mer:

Om du bara är borta över helgen, prova chopstick-testet

Växter är tåligare än du tror, säger Brandon Hurst, en krukväxtentusiast som delar med sig av tips på sociala medier. ”Om du bara ska åka bort över helgen skulle jag inte oroa mig för mycket”, försäkrar han.

”En weekend borta kommer inte att döda din växt”, instämmer Lisa Eldred Steinkopf, författare till flera böcker om krukväxter. ”Om dina växter inte kan överleva en helg är det ett större problem med dem.”

Se till att dina växter inte är törstiga genom att peta i jorden med en ätpinne eller träspett. Om det finns fuktig jord efter att du har tagit bort spettet har växten tillräckligt med vatten för helgen. Om den är torr ska du vattna den innan du åker.

Om du ska resa bort i en vecka

Följ dessa steg så att dina växter är fräscha när du kommer tillbaka.

Ge dem ett bad

För mindre och bärbara växter rekommenderar Hurst att man fyller en balja eller ett handfat med 2,50 till 5,00 tum vatten och låter krukväxterna suga upp så mycket vatten som de behöver genom hålen i botten av krukan. Efter 20 minuter tar du bort växterna och låter överflödigt vatten rinna av innan du sätter tillbaka dem på sina platser. Det här sista steget är viktigt för att förhindra rotröta, som uppstår när växter står i stillastående vatten för länge.

Sätt på en luftfuktare

Placera några luftfuktare på låg nivå runt växterna för att upprätthålla luftfuktigheten tills vattnet i luftfuktaren tar slut. ”Vissa växter kräver högre luftfuktighet”, säger Hurst. Så du kan gruppera dina ormbunkar, monsterväxter och andra tropiska växter tillsammans.

Lämna persiennerna något öppna

Växter behöver ljus för att trivas, så en helt mörk atmosfär är inte bra under en hel vecka. Men det finns en fin linje mellan för mörkt och för soligt, säger Steinkopf. ”Om växterna står nära ett soligt fönster bör du flytta tillbaka dem lite”, råder hon. Alltför mycket solljus kan torka, vissna och gulna plantornas blad.

Om du ska vara borta i två veckor eller mer

De flesta krukväxter föredrar att vattnas varje vecka, men det är möjligt att lämna dem i två veckor! Utöver stegen ovan kan du prova några av dessa expertgodkända lösningar.

Gör ditt eget växthus

För att skapa ditt eget växthus hemma kan du prova detta trick från Steinkopf: ”Placera en stor, genomskinlig plastpåse över krukväxten. Detta kommer att öka luftfuktigheten och fungera som ett litet växthus.” Det är viktigt att inte låta plastpåsen vidröra bladen, eftersom det kan skada dem. Se till att påsen är genomskinlig för att släppa in ljus för fotosyntesen.

Använd repmetoden

Den här metoden gör att växterna får en konstant vattenkälla när du är borta. Placera helt enkelt en kruka, kanna eller stor behållare med vatten på en högre nivå än växten. För varje växt, klipp en 45,72-tums längd av rep och säkra ena änden med ett gem i vattnet och begrava den andra änden i växtens jord. Vattnet rör sig längs snöret och håller jorden fuktig. ”Akrylgarn är bäst för den här metoden eftersom det inte ruttnar”, säger Steinkopf.

Vattningsmisstaget som många pendlare gör

Mer om detta:

Du kanske har sett på internet att det är ett bra sätt att vattna krukväxter genom att lägga isbitar i jorden, eftersom is smälter långsamt. Men den här teorin har motbevisats av många växtexperter, däribland Hurst och Steinkopf. ”Personligen skulle jag inte rekommendera isbitar. Det gör att jorden inte får tillräckligt med vatten, vilket är viktigt”, säger Hurst. Steinkopf tillägger: ”Jag skulle aldrig rekommendera att lägga isbitar på en krukväxt. Det kan vara mycket skadligt.”

Slutsatsen är att det är fullt möjligt att vattna dina växter när du är bortrest. Så packa väskorna och njut av en välförtjänt semester.

Leave a Response