Trädgård

Månkalender för trädgårdsmästare: vad man ska göra och vad man INTE ska göra i trädgården från 22 till 28 juli

Enligt den här veckans månkalender kommer det att finnas två ogynnsamma dagar för att arbeta med jord och växter. De faller på den avtagande månen i det fjärde steget. Detta är en ganska sällsynt händelse som inträffar en gång vart 12:e år. Här är vad du kan och inte kan göra den 22 till 28 juli.

22 juli

Den här dagen är månen avtagande i Vattumannens tecken. Det är lämpligt att plantera i de lediga bäddarna i enlighet med växtföljden. Dagen är också gynnsam för att så gröngödsling i de lediga områdena.

23 juli

Den här dagen är månen också avtagande i Vattumannen. En ogynnsam dag för trädgårdsskötsel, arbete med växter rekommenderas inte.

24-25 juli

Avtagande måne i Fiskarna. Det är tillrådligt att applicera kalium- och fosforgödselmedel. Detta kommer att påverka skörden positivt.

26 juli

Avtagande måne i Väduren. Du kan inspektera planteringar och applicera mulching. Det är lämpligt att använda halm eller små träflis som mulch.

Mulch har följande egenskaper:

  • skyddar rotsystemet från vind, överhettning och kyla; växter kan lättare tolerera vinter och värme;
  • håller kvar näringsämnen i jorden;
  • minskar avsevärt den mängd vatten som används för bevattning (fukten hålls kvar längre i jorden);
  • ökar avkastningen eftersom det förhindrar att blad och stjälkar ruttnar;
  • reglerar jordens pH-värde, så att den blir alkalisk eller sur;
  • stoppar spridningen av ettåriga ogräs, vilket eliminerar behovet av tråkig ogräsrensning;

Mulching under planteringar ser snyggt ut och förbättrar trädgårdslandets utseende. Mulching kan skydda planteringar från en mängd olika skadedjur.

Det finns ett antal specifika krav för marktäckning, oavsett vilken typ av marktäckning du väljer:

  • Innan mulching måste jorden grävas och ogräs tas bort.
  • Mulching görs aldrig på våt mark (efter regn eller vattning).
  • Mulch får aldrig packas, den ska vara lös, jämntjock (5-10 cm beroende på typ, 2 cm för lerjord) och i ett jämnt lager.
  • Bärbäddar ska alltid vara täckta med ett lager kompost.

Tallbark är ett mycket populärt råmaterial för kompostering. Den bryts ner långsamt, så den här typen av kompost kan hålla i flera år utan att behöva fyllas på. Barken innehåller fungicider som skyddar mot skadedjur, så du behöver inte behandla din trädgård med ytterligare kemikalier. Tallbark är ett utmärkt skydd mot ogynnsamma väderförhållanden och har samtidigt ett högt dekorativt värde. Bland blommor svarar rosor bra på sådan mulch. Den bästa tiden för mulching är vår eller höst. Jorden ska vara varm och barken läggas innan ogräs dyker upp. Före läggningen appliceras gödselmedel och ett lager av mulch hälls ovanpå.

Tallbark blockerar tillväxten av ogräs, behåller perfekt fukt i jorden och förhindrar att den torkar ut, förhindrar skorpbildning på markytan, har en stor mängd antiseptisk komponent i sin sammansättning, på grund av vilken olika parasiter inte förökar sig. Det skyddar också mot mullvadsattacker.

27 juli

Avtagande måne i Väduren. En ofördelaktig dag för att arbeta med växter.

28 juli

Avtagande måne i Oxen. Det är lämpligt att ägna dagen åt att förbereda bärsticklingar för rotning.

Leave a Response