Buljong är en klassisk maträtt som står på bordet i många slovakiska hushåll, särskilt på söndagar och helgdagar. Den berikas traditionellt med persilja, libbsticka och andra örter. Det finns dock ett grönt tillskott som helt kan förändra buljongens smak – rosmarin. I den här artikeln lär du dig hur du lägger till rosmarin i buljong för att förbättra dess smak och ge den en unik arom.
Rosmarin är en ört med en intensiv, lite pinjeaktig arom som passar bra i djärva rätter. Genom att tillsätta rosmarin i buljongen får du en ny, ovanlig smak som garanterat kommer att överraska dina gäster. Rosmarin är också rik på antioxidanter och har antimikrobiella egenskapervilket gör att den inte bara är ett gott utan också ett hälsosamt tillskott till soppor.
Vilka ingredienser för buljongen?
För att uppnå önskad effekt och den klassiska smaken av buljongen är det värt att följa de rätta proportionerna. Precis som för många morötter kan göra en buljong för söt, kan för mycket rosmarin göra att den inte smakar som den version som nästan alla älskar.
Ingredienser:
- Kyckling (helst lantkyckling, ca 1,5 kg) eller en blandning av kyckling och nötkött,
- 2-3 morötter
- 1 persilja
- bit av sellerirot
- purjolök (vit del)
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 lagerblad
- 5 korn allspice
- 10 svartpepparkorn
- salt efter smak
- 2-3 kvistar rosmarin
- persilja (för garnering)
Hur man förbereder buljong med rosmarin?
I motsats till vad du kanske tror är det lika enkelt att göra rosmarinbuljong som att göra den traditionella versionen av denna soppa. Här är steg-för-steg-receptet.
- Förbereda ingredienserna. Du kan också använda nötköttsbitar för en starkare smak. Rengör grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Halvera löken och stek den mörkbrun på elden eller i en torr stekpanna.
- För att göra buljongen: lägg kycklingen (och eventuellt nötköttet) i en stor kastrull och täck med kallt vatten så att köttet är helt under vattenytan. Koka upp, sänk sedan värmen och skumma bort eventuella vattenfläckar som dyker upp på ytan. Tillsätt morötter, persilja, selleri, purjolök, lök, vitlök, lagerblad, kryddpeppar, pepparkorn och salt samt rosmarinkvistarna. Låt koka på mycket låg värme i ca 3-4 timmar. Det är viktigt att buljongen bara sjuder försiktigt, inte kokar.
- Servering. Du kan använda köttet och grönsakerna som tillbehör till buljongen eller i andra rätter. Servera buljongen varm, strösslad med hackad persilja.
Att tillsätta rosmarin i buljongen är ett enkelt sätt att förhöja smaken på denna traditionella soppa. Rosmarinen ger soppan en unik doft och ett djup som gör den ännu mer utsökt. Prova det här receptet och se hur lätt det är att förändra smaken på en klassisk buljong genom att tillsätta en okänd ingrediens. Din familj och dina gäster kommer säkert att bli förtjusta!