Trädgård

Hur vet man om tomater saknar kalcium?

Att odla tomater är en av de mest tillfredsställande aktiviteterna för trädgårdsmästare, men för att producera en rik och högkvalitativ skörd är det viktigt att ge växterna rätt näringsämnen. En balanserad markkemi är en kritisk faktor för tomaternas utveckling, och brist på viktiga ämnen som kalcium kan orsaka allvarliga problem. I den här artikeln tittar vi på hur kalciumbrist är känt hos tomater och hur man hanterar det.

Symtom på kalciumbrist hos tomater

1. Yttre tecken

Ett av de första tecknen på kalciumbrist i tomater är uppkomsten av toppröta. Denna sjukdom kännetecknas av köttiga, brunsvarta fläckar i den nedre delen av frukten. Till en början är dessa fläckar små, men med tiden växer de och kan täcka en betydande del av frukten. I det inledande skedet är rötan torr, men senare kan ett sekundärt svampangrepp utvecklas, vilket leder till våtröta.

2. Påverkan på tillväxten

Brist på kalcium skadar inte bara frukten utan påverkar också växtens tillväxt negativt. Gulfärgning av de övre bladen, hämmad skotttillväxt och att tillväxtpunkten dör är tydliga indikationer på kalciumbrist. Vid akut brist kan växten till och med dö.

3. Orsaker till kalciumbrist

Kalcium är nödvändigt för normal tillväxt och utveckling av rotsystemet, för att stärka cellväggarna och öka motståndskraften mot sjukdomar och skadedjur. Kalciumbrist beror ofta på obalanserad näring, felaktig vattning eller otillräcklig markstruktur som gör det svårt för växten att absorbera kalcium.

Förebyggande och behandling av kalciumbrist

1. Tillskott av kalciumgödselmedel

För att eliminera kalciumbrist hos tomater rekommenderas bladgödsling med en lösning av kalciumnitrat (20 gram per 10 liter vatten) eller kalciumsulfat (en matsked per 10 liter vatten). Besprutningen bör ske på morgonen eller kvällen för att undvika att bladen bränns av solen. För att förhindra blossom-end rot, spraya frukten två gånger med en lösning av kalciumnitrat (en tesked per liter vatten) under perioden för fruktbildning och mognad.

2. Balanserad gödsling

För att undvika nödåtgärder är det bäst att tillföra kalcium till jorden på hösten tillsammans med andra säsongsgödselmedel. Detta säkerställer en långvarig tillförsel av viktiga näringsämnen till växterna och förhindrar att brister uppstår.

Kalciumbrist i tomater är ett allvarligt problem som kan leda till betydande skördeförluster om det inte upptäcks och behandlas i tid. Att känna igen symtom och genomföra lämpliga näringsåtgärder är nyckeln till att bibehålla friska och produktiva växter. Genom regelbunden övervakning och korrekt gödsling kan du säkerställa optimala odlingsförhållanden för dina tomater och njuta av en riklig skörd.

Leave a Response