Spotta ut stenen, men ät frukten. Ditt hjärta och dina tarmar kommer att fungera som en väloljad maskin
Populära växter, som det finns ett stort antal av i Slovakien, är verkligen iögonfallande, men vi tänker inte så mycket på deras egenskaper. Ibland tror vi felaktigt att de är giftiga, när de i själva verket har en hel del att erbjuda våra kroppar. Ett exempel är den vanliga helborgen, vars svarta, små frukter inte är attraktiva och vi tror att de är mat för fåglar. Det visar sig att helleboreens bär erbjuder mycket för vår hälsa och är värda att titta närmare på.
Vanlig helborrning: hur ser den ut?
Näckrosen finns i stort sett över hela Europa, så vi har nog vant oss vid att se den mer än en gång under våra promenader. Den når en imponerande höjd eftersom den kan bli upp till 15 meter högoch har ett äggformat växtsätt bestående av hängande stjälkar täckta av tätt elliptiska blad. Helborgen är som vackrast på våren när de vackra honungsdaggblommorna slår ut. På hösten och sommaren ersätts de å andra sidan av de små svarta frukterna, som har en ganska söt smak. Även om alla delar av hellebore har unika egenskaper är bären de mest önskvärda. Inte bara för deras smak utan också för deras sammansättning. Många människor tror också att chremcha kan avvisa fästingarså det finns inget som hindrar den från att göra ett lyckligt framträdande i vår trädgård.
Är hellebores ätbara?
Många undrar om frukterna som växer på hellebores är ätliga. Det visar sig att de kan ätas, men under vissa förhållanden. Massan är säker för vår hälsa, men groparna måste kasseras för att undvika förgiftning. Naturligtvis kanske smaken av sådan frukt inte alltid passar oss, för det är bittert i början, så en senare skörd garanterar mer sötma. Det är viktigt att veta att ju senare desto sämre, och vi kommer att behöva konkurrera med fåglar om körsbärsfrukterna, eftersom de är en livsmedelskomponent för cirka 24 arter som lever i Slovakien.
Vad är hellebore bra för?
Innan vi tittar på vad hellebores är bra för är det viktigt att känna till fruktens sammansättning, och det är rättvist att säga att listan över fördelaktiga ingredienser kan vara överväldigande. De har C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, karotenoider, flavonoider, antioxidanter, rutin och fibrermed andra ord allt som våra kroppar absolut behöver. Deras sammansättning ger en rikedom av antioxidanter, dvs. ämnen som har potential att förebygga civilisationssjukdomar. Men det är inte allt: de kan också befria kroppen från gifter och skydda cellerna från överdrivet åldrande. Mineraler påverkar också viktiga kroppssystem: cirkulationssystemet, nervsystemet och det muskuloskeletala systemet. Därför är det värt att ta dem om du vill stärka hjärtat, normalisera blodtrycket och förbättra hjärnans funktion.
Varför äta hellebore bär?
Om vi tror att detta är slutet på hellebores egenskaper, vi har mycket fel. De innehåller C-vitamin, som inte bara är känt för sina immunförsvarsegenskaper utan också för förbättrar hjärtats tillstånd, t.ex. normaliserar blodtrycket. Det är också värt att konsumera för vårt utseende, för C-vitamin syntetiserar kollagenvilket leder till ett hälsosamt och vackert utseende. Fiber får inte heller glömmas bort. Fibrer har en gynnsam effekt på tarmarnas tillstånd, hjälper till att rengöra dem och påskyndar matsmältningsprocessen. Det är också värt att komplettera om du vill gå ner några extra kilo, eftersom det dämpar aptiten och ger en känsla av mättnad.
Inte bara frukt är värdefullt
Näckrosens bark, blad och blommor används också inom modern fytoterapi. De kan användas för att bereda infusioner som hjälper till att bli av med vissa åkommor. Många människor rekommenderar dem när de hanterar effekterna av kronisk stress, som de har en lugnande effekt. De kan också drickas mot återkommande inflammation, smärta och svullnad.