Trädgård

I slutet av juli strö trädgården med detta och skörden av allt kommer att bli rikare

Det finns väldigt lite kvar i slutet av den andra sommarmånaden. Under dessa få dagar måste alla utföra en enkel procedur. Resultatet blir en markant förbättring av markens tillstånd och en avsevärd ökning av chanserna att få en riklig skörd från nästan alla grödor. För att säkerställa detta resultat är det nödvändigt att använda en välkänd bulkprodukt. I det här fallet är det inte träaska.

Vad ska man göra i trädgården före början av augusti?

Under de sista tio dagarna i juli bör trädgårdsmästaren strö alla sängar med benmjöl. Tack vare denna produkt kommer en enorm mängd viktiga växtämnen att komma in i jorden.

Dessutom kommer jordens konsistens att förbättras avsevärt. Och de positiva effekterna kommer att vara under mycket lång tid, eftersom benmjöl bryts ned ganska långsamt.

Hur utför man proceduren korrekt?

Stänk inte omedelbart jorden med ovanstående produkt. Först måste du ta bort allt ogräs och gräva jorden. När du har förberett sängarna kan du nu strö dem med benmjöl. För varje kvadratmeter yta behöver du 100-200 gram av detta pulver. Sprid sedan pulvret med hjälp av en kratta eller hacka. Det sista steget är att vattna sängarna med vanligt vatten.

För- och nackdelar med benmjöl

Mineralerna i benmjöl består huvudsakligen av fosfor, som är ett viktigt makronäringsämne som alla växter behöver, om än i varierande koncentrationer.

Benmjöl innehåller också spår av kalcium. Detta spårämne bidrar till att minska risken för vissa problem, t.ex. blossom end rot hos tomater, samt främjar en sund rotutveckling. I laboratorietester kan spår av andra näringsämnen, bland annat kväve och kalium, påvisas i benmjöl, men mängderna är försumbara. Naturligt benmjöl innehåller endast ca 0,7-4% kväve. Men om du köper en fabrikstillverkad produkt kommer den sannolikt att innehålla mer tillsatt kväve.

I allmänhet fungerar benmjöl bra för alla blommande växter som rosor och producerar stora, rikliga blommor.

Bland grönsaksgrödor är benmjöl älskat av, förutom tomater, lök, vitlök, zucchini och paprika, potatis och baljväxter. Benmjöl som gödselmedel är ett organiskt och målinriktat sätt att öka mängden tillgänglig fosfor i jorden och balansera organiska gödselmedel med hög kvävehalt.

Produkten är extremt lätt att applicera. Dessutom är benmjöl ett gödselmedel med långsam frisättning, så man behöver inte oroa sig för växtstress orsakad av plötslig tillförsel av koncentrerade näringsämnen.

Nackdelarna med benmjöl är följande. Om du applicerar det på jord med ett suboptimalt pH slösar du bort pengar och ansträngning. Växterna kan inte tillgodogöra sig näringsämnena i benmjölet om pH-värdet är över 7.

För mycket benmjöl orsakar också problem. Om det används i för stora mängder eller om det tillsätts i en jord med felaktigt pH-värde leder det till en fosforförorening som inte förbättrar, utan försenar utvecklingen av rötterna och växten som helhet. Detta leder i sin tur till kloros, en gulfärgning av bladen på grund av försämrad klorofyllproduktion. Överskott av fosfor förstör mykorrhizasvampar, som är livsviktiga för grödan.

Slutligen är benmjöl ett sätt att locka till sig köttätare. Köttälskande djur, inklusive råttor, kan lockas av den starka lukten av benmjöl. Sprid därför inte denna typ av gödselmedel i trädgården för ofta – hundar som har ätit för mycket benmjöl hamnar hos veterinären med förgiftning.

Leave a Response