Från söta trädgårdstomater till körsbärstomater för sallad, de flesta av dessa sorter gör det bra i bulgariska trädgårdar om de ges rätt förutsättningar. Men det är ofta så att tomaterna förblir gröna på vinstocken och det är naturligtvis ett problem för alla trädgårdsmästare. Hur stimulerar man tomater att mogna? Hur kan man förbättra deras smak och öka avkastningen?
Hur mognar tomater?
För att bättre förstå vilka förhållanden din tomater behöver, det lönar sig att veta hur mognadsprocessen fungerar.
Mer om detta:
Tomatfruktutveckling kan delas in i två viktiga steg. I det första steget pollineras blommorna och sedan bildas frukterna, som går upp i vikt mycket snabbt. Hos vissa arter ökar de i volym till och med trefaldigt. I detta skede utsätts frukten för sprickor som kan locka till sig insekter eller svampsjukdomar eller till och med bryta växten. Se därför till att det finns tillräckligt med stöd under den första fasen av mognadsprocessen och kontrollera det regelbundet för att säkerställa att tillväxten fortskrider smidigt.
Frukten går in i den andra delen av mognadsprocessen efter cirka 3-4 veckor. Efter denna tid kommer du att märka den första missfärgningen på dem. Från och med nu kan du enkelt skörda överskottet om du ser att växten böjer sig under deras vikt.
Tomaten är en klimakterisk växt. Vad innebär detta? Allt du behöver göra är att ge den rätt förutsättningar och den kommer att börja mogna tack vare etylenet som produceras av frukten. Så du kan plocka gröna tomater och njuta av deras smak efter 2 veckor.
I motsats till vad man kan tro behöver tomater inte solljus för att mogna. Lämna dem bara på en varm plats. Tomaternas mognadsprocess är en del av det som gör dem till en bra växt för nybörjare – deras skörd är tam och kräver inte mycket arbete.
Mer om detta:
Varför är tomaterna gröna och mognar inte?
Medan många trädgårdsmästare kontrollerar jordens pH, gödslar sina växter och skyddar dem från skadedjur och letar efter sätt att uppmuntra tomater att mogna, kan orsaken till deras sena mognad vara helt annorlunda.
Tomater, liksom de flesta växter, är indelade i tidiga och sena sorter. Vissa tål svalare temperaturer och mognar på hösten, medan andra måste vara i jorden på våren för att mogna på sommaren. Kontrollera vilken typ din växt är för att bedöma när den ska börja mogna. Detta kommer att vara en utmärkt utgångspunkt.
Olika tomatsorter kan också ha olika skötselkrav. Ibland kan det vara så att vissa sorter behöver gödslas oftare än andra, trots att plantorna odlas och sköts under optimala förhållanden. Men om vi antar att du vet hur lång mognadstiden är för dina tomater och att du tycker att de mognar för långsamt, så ska vi se vad det kan bero på.
Temperatur
Låt oss börja med temperaturen. Tomater har tillsammans med basilika blivit en symbol för det varma medelhavsklimatet. Du vet att de inte gillar kalla temperaturer, så du odlar dem förmodligen i en tunnel eller ett växthus. Även här måste du dock vara försiktig. Det här är värmeälskande växter, men det betyder inte att värme inte skadar dem. Etylenproduktionen går långsammare vid temperaturer över 30°C, så trots värme och mycket sol förblir tomaterna gröna. De är också mottagliga för torrröta under varmt väder.
Tillgång till solljus
Kom dock ihåg att dessa växter fortfarande behöver sol. Genom att skugga dem eller odla dem i ett område som är skyddat från solljus kan du förvänta dig mycket lägre avkastning.