Du är säkert förbryllad över de vita rester som har samlats på färska gurkor, eller orolig över det gasiga innehållet i en burk pickles. Vissa kanske också har lagt märke till en vit beläggning som liknar mögel. Är det här tecken på förstörelse? Vilka pickles ska vi inte sträcka oss efter?
Inlagd gurka är en skattkista för hälsan. Experter rekommenderar att man äter inlagda grönsaker, men vi bör också komma ihåg att våra favoritinlagda grönsaker kan bli en källa till gifter. Allt som krävs är ett ögonblick av ouppmärksamhet. Se vilka gurkor du inte ska äta.
Ät inte sådana gurkor. De kan orsaka förgiftning
Under inläggningsprocessen av gurkor kan du märka ett störande symptom: ett vitt jäsande sediment. Även om det inte är giftigt bör du göra dig av med det så snart som möjligt. Anledningen är enkel – det kan påverka smaken och hållbarheten på våra gurkor negativt. För vissa kan jäsningsavfall likna mögel. Och det borde vara en anledning till oro. Om du ser mögel på dina gurkor ska du inte äta dem.
Mögel är skadligt. Det kan bland annat leda till matsmältningsbesvär och matförgiftning, så det bör undvikas som pesten. Pickles är inte immuna mot mögel, som kan uppstå till exempel om behållaren inte är förseglad. Så hur skiljer man mögel från jäsande talg? Mögel finns i olika färger: grått, blått, orange, men ibland även vitt. Till skillnad från jäsningsslam är mögel dock inte homogent.
Vita rester på gurka. Är det skadligt?
Vita rester på inlagda gurkor är inte ett symptom på röta. Det är inget annat än mjölksyrabakterier. Dessa är en av de hälsosammaste komponenterna i dessa konserver, så du kan äta sådana pickles utan oro. Mjölksyrabakterier är extremt fördelaktiga för vår hälsa. De reglerar sammansättningen av tarmens mikroflora, vilket leder till bättre matsmältning och underlättar eliminering av toxiner från kroppen.
Gassande gurkor. Vad betyder det?
Vissa människor kan vara bekymrade över det faktum att gurkor börjar ”gas” efter öppnandet. Detta är dock inte ett tecken på att produkten har blivit dålig. Tvärtom: det är ett naturligt symptom på jäsningsprocessen, som är avgörande för en perfekt inläggning. Den gas som vi ser i gurkor produceras av mjölksyrabakterier. Dessa mikroorganismer producerar koldioxid, som är ansvarig för denna effekt. Så även sådana gurkor kan konsumeras utan rädsla.