Dragon är en av de kryddor som inte finns i alla hushåll, vilket är synd. Främst för att den har flera funktioner som inte nödvändigtvis är relaterade till matlagning. Naturligtvis har dragon många hälsoegenskaper, men dessa nämns mindre ofta. Dessutom kan du ha det till hands, eftersom det är perfekt för hemodling, även i trädgården eller på tomten. Det lönar sig att känna till fördelarna med att använda dragon och ge det minst en chans. Vad finns det i dragon? Varför kallas den för ”kryddornas konung”?
Vad luktar dragon som?
Dragon malurt eller orm malurt? Det här är dragon, som rankas mycket högt på listan över kockarnas favoriter, men inte bara på den. Du kan hitta den i många rätter eftersom den har en mycket intressant arom, vilket ger en unik smakupplevelse. Hur luktar och smakar dragon? Den har en mycket subtil men ändå märkbar doft som påminner vissa människor om anis.
Samtidigt är det värt att notera att dess smak är mycket mer märkbar och att du kan känna bitterheten utöver den välbekanta aromen, men denna irritation bör inte avskräcka dig, för ökar smakens fullhet i rätter. Naturligtvis kan du enkelt köpa torkad dragon i påsar i butikerna, men det lönar sig att använda färska kvistar, eftersom intensiteten i den här versionen överträffar de köpta motsvarigheterna. Dragon kan odlas framgångsrikt i trädgården, eftersom dess odling inte är svår.
Var ska man plantera dragon?
Det kan tyckas att dragon inte ser särskilt speciell ut, eftersom den bara är täckt av gröna, om än aromatiska, blad under större delen av växtsäsongen, så dess dekorativa värde kommer i andra hand. Det visar sig att denna meterhöga perenna blommar i augusti. Vid den tiden dyker små gula blommor upp över hela växten, som vanligtvis varar fram till oktober.
Var ska man plantera dragon? Det är bäst att placera den på en solig eller bara lätt skuggad plats. Den växer bra i all jord, oavsett om den är bördig eller fattig på mineraler, men ett villkor är viktigt: den måste vara genomsläpplig, eftersom Dragon gillar inte stillastående vatten.
När ska man skörda dragon?
Om du har dragon i en kruka eller i jorden är det bra att veta när det är bäst att använda den. Det visar sig att skörd görs under hela växtsäsongen, det vill säga när bladen är gröna. Man tror dock att den bästa dragonen, som ger en fyllig smak, är värd att skörda strax före blomningen, d.v.s. i juli och augusti. Då kan den användas i många rätter och beredningar. Överblivna kryddor är bra att torka och förvara i en lufttät behållare – ta fram dem när du blir sugen.
Dragon är en flerårig eller flerårig växt. Den är vanligtvis härdigmen erfarna trädgårdsmästare är överens: det lönar sig att skära ner den drastiskt på hösten och täcka den mot frost. Den bör växa tillbaka till sin fulla prakt på våren.
Vad ska man använda dragon till?
Många frågar vad man ska använda dragon till. Låt oss börja med att lägga till det i huvudrätter. Det fungerar bäst när förhöja smaken på mört kött: fisk, fågel och lamm. Den är också lämplig för för berikning av ostar, men vissa använder det också för att ändra smaken på desserter, såser och sallader. Tack vare dess specifika egenskaper smaksätter många erfarna kockar sina ingredienser med det: t.ex. Olivolja, oljor eller vinäger för att få en unik krydda. Eftersom den har en mycket specifik smak och är bra för att förbättra smaken på många rätter kallas den för ”kryddornas kung”.
Det är värt att tillägga att dragon också ofta kallas för ett hälsosammare saltersättningsmedel – i denna situation kombineras det bäst med ägg. Användningen av dragon är också ovärderlig vid beredningen av pickles, men vi använder inte alltid det, vilket är synd. Det kan läggas till kål, men fortfarande medoch dragon fungerar bäst vid inläggning av gurkor: inte bara får du en ny smak, men de kommer att vara fasta och hårda, och du kan också förhindra att de spricker och bildar hål.
Vad är dragon bra för?
Det visar sig att dragon har ett antal medicinska egenskaper utöver sin smak, men om du vill dra nytta av dess fördelar måste du nå extrakt, extrakt eller infusioner från denna växt. Ur hälsosynpunkt Det är utmärkt för att stimulera matsmältningen, så det är värt att använda för magbesvär. Dessutom är dragon kan lugna nerverna, göra det lättare att somna och lindra kvinnligt obehag. Det är också värt att sträcka sig efter när våra kroppar är trötta och inflammerade.