Tips för hemmet

Ät detta före din promenad. Fästingarna kommer inte att ge sig på dig

Vandringar i skogen, picknick på ängen, barfotapromenader på gräset…. naturen i sin mest avkopplande form och precis vad vi behöver för en efterlängtad semester. Och allt skulle vara bra om det inte vore för att vi måste oroa oss för fästingar efteråt. Det är tillrådligt att använda alla medel för att skydda sig mot dessa spindeldjur. En riktig kost kan också hjälpa till.

Det är mycket trevligt att tillbringa fritiden i naturen. Men verkligheten är inte alltid så färgstark och vi är inte helt säkra i den. Allt detta beror på fästingar, som är särskilt aktiva på sommaren.

Snabbt svar

Dessa små arachnider, även om de är obetydliga vid första anblicken, är extremt farliga. De gräver sig gärna in i huden på inte bara våra husdjur utan också på oss själva. Detta kan i sin tur leda till mycket obehagliga konsekvenser som borrelia eller hjärnhinneinflammation. Forskare varnar för behovet av att reagera snabbt i händelse av ett fästingbett, eftersom upp till en av åtta fästingar kan överföra allvarliga sjukdomar. Det är därför viktigt att vidta lämpliga förebyggande åtgärder.

Viktiga förebyggande åtgärder

Läkare rekommenderar att du använder fästingavvisande medel. Användningen av sådana produkter, dvs. lämpliga repellenter, är helt säker. De innehåller ämnen som innehåller dietyltoluamid (DEET). De sprayas på kläder och exponerad hud utom ansiktet. Detta stöter effektivt bort fästingar under flera timmar. DEET-ämnet blockerar receptorerna hos insekter och spindeldjur och hindrar dem därmed från att landa på hudytan. Det rekommenderas också att man bär ljusa kläder, eftersom det då är lättare att upptäcka en fästing. Det finns också en annan ”hemmametod” som är relaterad till kost.

Nyttig kost

Inkluderar vitlök. En studie utförd av mexikanska forskare visar att diallyltrisulfiden i vitlök kan avvisa fästingar. Och det finns ingen anledning alls att smörja in sig med denna starkt luktande grönsak. Även om vitlöksolja verkligen har visat sig vara ett effektivt fästingförebyggande medel finns det en mer praktisk lösning. Ät bara 2-3 kryddnejlikor av denna grönsak varje dag. Effekten av en sådan ”diet” är att vitlöksdoften tränger igenom svetten. För oss kommer denna lukt att vara oupptäckbar, men fästingarna kommer att fly från den i panik. Risken för att bli biten minskas kraftigt.

Leave a Response