Att göra konserver ligger i vårt blod och vi gör de flesta av dem den här tiden på året. Vi vill bevara sommarens godaste smaker så att vi kan komma tillbaka till dem när det är grått och dystert utanför fönstret. Jag gör de här tomaterna varje år och de är alltid en stor favorit.
Om du undrar vad du mer kan göra för att njuta av de bästa smakerna i vinter är det här receptet en hit. Tomater, som kommer ut ur det är fulla av smak och arom, och det finns inte en person som inte skulle bli frestad att göra minst en burk. Andra grönsaker läggs också till tomaterna, liksom en mängd olika kryddor.
Du kan variera smaken på tomaterna efter din egen smak. Du kan också lägga till dill, persilja eller kombinera olika typer av dessa grönsaker. Tillagade på det här sättet håller de sig till vintern eller nästa säsong, men jag är säker på att de kommer att ätas mycket tidigare.
Recept på tomater i behållare
Ingredienser
- 2 kg körsbärstomater,
- röd paprika,
- 3 morötter,
- 6 vitlöksklyftor,
- 3 bitar av stark paprika,
- 3 bitar pepparrot,
- 12 pepparkorn,
- 6 kryddpepparkorn,
- 3 lagerblad,
- 6 teskedar salt,
- 6 teskedar socker,
- 3 teskedar citronsaft,
- cirka 2 liter vatten.
Beredning
- Tvätta tomaterna noggrant och lägg dem stadigt i rena och steriliserade burkar. Skölj paprikorna och ta bort fröna, skala morötterna. Skär båda dessa grönsaker i strimlor och lägg dem också i burkarna. Tillsätt pepparrot, vitlök, peppar och kryddor tillsammans med salt, socker och citronsaft.
- Häll vatten i en stor kastrull och låt det koka upp. Häll det sedan över alla ingredienser i burkarna så att de täcks av vätska. Stäng burkarna försiktigt och ställ dem åt sidan i cirka 20 minuter.
- När tiden har gått häller du tillbaka vattnet från burkarna i grytan och låter innehållet i burkarna vara kvar i grytan. Tillsätt salt, socker och citronsaft i vattnet och rör om ordentligt. Koka upp vattnet igen och häll sedan tillbaka det i burkarna.
- Stäng burkarna försiktigt och ställ dem upp och ner. Låt svalna och förvara på en sval plats.