Trädgård

Hur vet jag att tomaterna är redo att plockas?

Tomater är ett utmärkt tillskott till alla trädgårdar, och varje sommar ser vi fram emot att äta frukten av vårt arbete. Alla trädgårdsmästare blir glada när de ser röda blommor bland tomatplantornas gröna blad. För att skörda hela skörden och njuta av den till fullo, fortsätt läsa för att ta reda på vilka tecken som säger att en tomat är redo att plockas.

Tecken på att tomaterna är tillräckligt mogna

Färg

Färgen är en indikator på mognad och smak, men skuggan är också mycket viktig för att säkerställa att tomaten är välmogen. Du måste lära dig vilken färg som är den mogna färgen på den tomat du odlar.

Smak

Om du tvivlar på att tomaten är mogen och tvekar att skörda mer än en frukt – prova då smaken. Plocka en tomat – om den inte smakar gott – vänta lite innan du skördar. Så länge det inte förutspås skadliga vindar och stora regnmängder kan tomaterna vänta en dag eller två utan problem.

Härdighet

Mogna tomater ska inte vara hårda att ta på. Men var medveten om att fastheten i tomatköttet varierar beroende på sort. Vissa är ganska mjuka när de är helt mogna, medan moderna hybrider är fastare.

Storlek

Mindre tomater mognar vanligtvis några dagar till tre veckor tidigare. Om du planterar alla dina tomater samtidigt kommer dina druv- och körsbärstomater att mogna före dina standardtomater. När du ska plocka tomater beror på storleken på den sort som växer, så håll noga koll på alla dina plantor för att se om de mognar.

Fruktens färg

Tomater får sin färg från undersidan av frukten mot stjälken. Denna färg är också en indikator på mognad. Du bör veta att till skillnad från många andra frukter och grönsaker kan tomater mogna klart efter att de skördats.

Leave a Response