Kantareller är en välsmakande svamp som vi för närvarande kan skörda i skogen. De är perfekta till äggröra, såser eller pannkakor, så vi älskar att använda dem i vår måltidsplanering. Hur tvättar man kantareller? Tack vare ett genialt trick kan du bli av med sanden från svampen snabbt och effektivt.

Tack vare bra väder har vi gott om mesar i vissa skogar. Vi tar hem armfular av skogens produkter, men problemet med att tvätta svampen uppstår snabbt. Kallvatten gör att de mjuknar och förlorar sin smak, och att rengöra lamellerna med en borste är en svår uppgift. Hur kan man göra det här jobbet enklare? Upptäck ett genialt sätt att snabbt förbereda kycklingar för bearbetning.

Hur tvättar man kycklingar? Glöm att skrubba med en borste

Lamellerna på botten av huvudet fångar lätt smuts, så de är svåra att tvätta utan skador. Patienta människor kan borsta över sand och nålrester, men med en korg full av kycklingar kan detta jobb ta upp en stor del av dagen. Hur gör man rengöring av svamp lättare? Använd en enkel metod för att bli av med smuts snabbt och utan större ansträngning.

  • Lägg kycklingarna i en stor skål och strö över dem med 2 matskedar salt.
  • Täck svampen med kokt varmt vatten.
  • Rör om kikärtorna långsamt med en stor sked i några sekunder.
  • Efter några minuter kommer svampen att flyta ut och smutsen sjunker till botten.

TIP! Om du fortfarande ser smuts på svampen, upprepa processen med färskt vatten. Ibland är det nödvändigt att blötlägga svampen i saltvatten flera gånger för att låta sanden från luckorna sjunka till botten.

Hur fryser du kantareller? Färska svampar behöver särskild behandling

Om du har lyckats plocka eller få tag på en stor mängd svamp är det värt att frysa in överskottet. För att kunna göra detta måste du förbereda kycklingarna ordentligt så att de inte är bittra när du tar ut dem ur frysen. Många lägger orensade svampar i behållare och tvättar dem efter upptining, men det lönar sig att sätta dem genom denna process i förväg. Hur tvättar man kantareller? Använd metoden med varmt vatten och salt. Du kommer att behålla den fulla smaken med en kort tillagningstid, till exempel blanchering eller stekning. När de har svalnat, mät ut lämpliga portioner och placera dem i plastbehållare eller speciella fryspåsar. Helst bör de konsumeras inom 6 månader.