Tips för hemmet

Vi märker det inte i butiken. Rengör det noggrant tarmarna och du känner dig lättare

Det finns ingen brist på supermat i slovakiska skafferier. Vissa av dem, som inte uppskattas så mycket idag, har varit kända i många generationer, och kunskapen om hur de fungerar är inget speciellt för våra mormödrar eller mödrar. Även om linfrö är det mest populära finns det ännu bättre frön för att ta hand om våra tarmar.

Våra kroppar har det inte lätt. Kronisk stress, trötthet och ständig löpning, lägg därtill mat som inte alltid är näringsrik och det visar sig att våra tarmar börjar göra uppror. Uppblåsthet, en obehaglig känsla av tyngd och ”skrubbande” i magen är inget trevligt. Innan du köper produkter från affären kan du dock prova naturliga sätt att hantera mer eller mindre pinsamma åkommor.

Vad är psyllium?

Ett av de bästa sätten att stödja ditt matsmältningssystem är att inkludera psyllium i din kost. Psyllium (Plantago psyllium) är en växt vars frön är en värdefull fiberkälla. Den är infödd i områden

Medelhavet, västra Asien och norra Afrika. Även om den inte förekommer naturligt i Polen odlas den här på grund av sina värdefulla egenskaper. Fröna, som är rika på protein, fett, fibrer och slemämnen, har en positiv effekt på matsmältningssystemet och främjar tarmhälsan.

Psyllium hjälper till att reglera matsmältningen, förbättrar tarmens peristaltik, rengör tarmarna och hjälper till att reglera tarmrörelserna. De svällande fröna av psyllium absorberar socker och kolesterol och hjälper till att reglera dem.

Stödjer hälsosam viktminskning

Psyllium hjälper också till i kampen för en smal kropp och platt mage. Fibern i psyllium ger dig en mättnadskänsla, vilket hjälper till att kontrollera överdriven aptit och minskar hungern. Kostfibrer binder kolesterol i tarmarna, vilket gör det svårare att absorbera. Psyllium uppskattas också av personer som kämpar med diabetes eller insulinresistens – det hjälper till att bromsa upp absorptionen av glukos, vilket förhindrar plötsliga toppar i blodsockernivån.

Hur tar man psyllium?

Psyllium finns oftast i pulverform, som måste blandas med ljummen vätska. Det kan tillsättas i yoghurt, kefir, kärnmjölk, havregryn eller smoothies. Det rekommenderas att man intar 2 teskedar av den vitala fibern två gånger om dagen. När du tar psyllium, se till att dricka mycket vatten för att hjälpa till att svälla matsmältningskanalen.

Psyllium mos kan också användas externt. Täck 2-3 teskedar psylliumfrön med varmt vatten och låt det tjockna i några minuter. När det har svalnat kan det användas på huden eller håret. Denna psylliumfröpasta kan användas för att tvätta hud som drabbats av atopisk dermatit, psoriasis, akne, solbränna eller insektsbett. Den har en lugnande och lindrande effekt som hjälper till att minska klåda, rodnad och inflammation.

Hur man gör vital fiber?

För att bereda vitala fibrer häller du helt enkelt två teskedar av pulvret i 200 ml kallt kokt vatten och väntar i cirka 20 minuter. När det har fått grötkonsistens är det klart att äta.

Leave a Response