Jag antar att vi alla kan komma ihåg när vi var barn att vår mamma sa till oss att dra ut alla kontakter när en storm var på väg. De säger att mamma alltid har rätt, men är det fallet här?

Sommaren handlar inte bara om varmt väder, utan också om stormar som kan vara farliga för människor och deras egendom. Jag är säker på att vi alla har hört mer än en gång att vi bör dra ur kontakten till elektriska apparater under ett åskväder.

Många gör inte detta längre eftersom de tror att moderna lösningar skyddar oss från potentiella faror. Men hur är det egentligen med den saken? Det är dags att skingra alla tvivel.

Behöver du dra ur kontakten under en storm? Rensa bort tvivlen

Moderna enheter är vanligtvis utrustade med överspänningsskydd, men detta kan vara otillräckligt vid mycket starka urladdningar.

Slutsatsen är därför enkel – Koppla ur enheter som datorer, tv-apparater och routrar under en storm. Som en energileverantör säger på sin webbplats, ”Genom att koppla bort utrustningen från elnätet förhindras potentiella skador på grund av plötsliga överspänningar i elnätet”.

Det är värt att påpeka att om utrustningen kopplas bort kommer den inte bara att skyddas i en nödsituation, utan vi kommer inte heller att utsättas för en eventuell brand eller elektrisk stöt på grund av en kraftig urladdning.

När ska du koppla ur enheten? Du kan använda 30/30-regeln

En bra uppfattning om hur långt bort en storm är från oss är 30/30-regeln, dvs. om åska hörs mindre än 30 sekunder efter blixten betyder det att ovädret är mycket nära och att det är bättre att koppla ur apparater. Om du följer denna regel kan du återansluta apparater till strömkällan 30 minuter efter den sista åskan.