Trädgård

Trädgårdsmästare delar: när är det dags att omplantera din orkidé

är en av de största familjerna av blommande växter, med tusentals arter som finns över hela världen på alla kontinenter utom Antarktis. Växterna har ett rykte om sig att vara svåra att odla, men effektiv orkidévård är enklare än du kanske tror.

Mer om detta:

Att veta när man ska omplantera orkidéer är nyckeln till att ta hand om dessa exotiska skönheter. Med tiden bryts krukmediet ner och sätter sig och växterna tömmer de tillgängliga näringsämnena. Om du planterar om orkidéerna fräschar du upp jorden och ger växterna den boost de behöver för ny tillväxt.

Om du vill återuppliva en döende orkidé eller uppmuntra återblomning, kan omplantering vända allt och förändra växtens hälsa.

Eftersom det finns så många olika typer av orkidéer måste du följa skötselkraven för just din sort. Till exempel kan den bästa krukväxten för orkidéer innehålla mer absorberande material för arter som inte gillar att torka ut, eller så kan det vara en torrare blandning av orkidébark med pseudobulbs som håller mer vatten i växten.

Att välja rätt behållare för orkidéer är också viktigt. Genomskinliga plastkrukor med dräneringshål är bäst eftersom de gör att du kan övervaka hälsan hos orkidéns rötter.

NÄR SKA MAN PLANTERA OM EN ORKIDÉ

De flesta orkidéarter bör omplanteras vartannat år. Men istället för att göra det enligt ett schema är det bäst att övervaka växten för tecken på att den är redo för transplantation.

Välj den tid på året som är bäst för växten. Om du har en cathelia eller annan orkidé som producerar pseudobulber, transplantera den direkt efter blomningen och innan rötterna börjar växa.

För de flesta andra orkidéer är den bästa tiden att plantera om en orkidé när den inte växer aktivt, efter att den har blommat på våren eller sommaren. Du kan också plantera om växten när du ser ny tillväxt på vintern eller tidigt på våren.

Om det inte finns ett akut behov av att plantera om, t.ex. vid sjukdom eller insektsangrepp, vänta tills blomningen är över.

Tecken på att det är dags att plantera om din orkidé

  • När luftrötterna är frodiga eller rötterna i jorden tar över krukan. I dessa fall kan rötterna inte få tillräckligt med fukt och det blir svårt att hålla växten hydratiserad. Om vattning av orkidéer har blivit en daglig ansträngning är det dags att omplantera växten.
  • När mediet har förstörts eller är mögligt eller på annat sätt äventyras. Efter några år kommer barken och annat material att lukta illa, bli ruttet och smula lätt mellan fingrarna.
  • När växten drabbas av svampsjukdomar eller skadedjur. Alltför fuktigt och gammalt material kan producera svampar eller andra svampkroppar. Mjölmaskar och andra insekter angriper ofta krukmediet.
  • När krukan för din växt är olämplig. Det kan betyda att krukan är för liten eller stor, eller att den är för porös eller för tät. Oavsett om det behövs naturlig avdunstning eller om sorten måste hållas fuktig måste behållaren vara lämplig för dessa förhållanden. En oglaserad lerkruka torkar ut snabbare, medan en glaserad keramikkruka håller kvar vattnet.
  • När det finns döda rötter. Detta är ett tecken på att du ska ta bort krukan från det gamla mediet och göra en förnuftig beskärning för att ta bort döda eller sjuka rötter och fräscha upp mediet.
  • När orkidéblandningen bryts ned blir bitarna mindre och mindre, vilket komprimerar jorden och minskar syret som kan komma in i den. När mediet blir finare håller det mer jord, vilket kan vara dåligt för de flesta orkidérötter. Under sådana förhållanden uppstår ofta rotröta och andra svampsjukdomar.
  • Tips för omplantering av orkidéer

  • Innan du planterar om din orkidé ska du klippa bort den gamla blomstängeln vid den nedre knuten. Ta bort alla pålar och häftklamrar. För nyare blommande spikar, klipp 2,5 cm. ovanför toppnoden.
  • Ta upp plantan ur behållaren och skaka ur det gamla mediet. Inspektera rötterna. Använd en steril sax och klipp bort sjuka, mjuka eller missfärgade rötter. Orkidéns rötter ska vara jämnt färgade och fasta.
  • Vissa orkidéexperter rekommenderar att man strör kanel på rötterna efter beskärningen för att förhindra svampsjukdomar.
  • Välj en kruka som är 2,5-5 cm. större än den tidigare krukan. Ompotta och fyll runt rötterna med nytt medium. Vattna och sköt om växten som vanligt.
  • Om orkidékrukor

  • Krukans storlek beror på växtens storlek. För de flesta orkidéer väljer du en behållare med en övre diameter som är en tredjedel av höjden på själva växten.
  • Du kan köpa dessa vackra keramikkrukor som har dekorativa luckor för att öka luftflödet. Du kan också välja en oglaserad vanlig kruka. Detta kommer att vara bra för de flesta sorter.
  • Orkidéer som behöver hållas ganska fuktiga har nytta av plastkrukor som håller kvar fukten. Andra orkidéer trivs i nätbehållare fodrade med sphagnummossa och orkidémedium. Om du är osäker, efterlikna den behållare som växten kom i men öka storleken vid omplantering.
  • Rätt krukväxtblandning

    Mer om detta:

  • Många orkidéer växer inte i vanlig jord. De kommer inte att trivas i trädgårdar eller krukväxtjord. Många av dessa arter är epifytiska och växer i trädkronor, klippskrevor och andra mestadels jordlösa områden. De behöver en mycket väldränerad, luftgenomsläpplig miljö.
  • De flesta inköpta orkidéblandningar är gjorda av bark, sphagnummossa, trädormbunke och stenlava. Gran- och Montereybark är den vanligaste barken i dessa blandningar. Mediet kan också ha lerpellets tillsatta för att förbättra dräneringen och förhindra komprimering.
  • Leave a Response