Ena dagen blommar klematisen och är redo att blomma och nästa dag vissnar den framför dina ögon. Vad var det som hände? Den har förmodligen angripits av en ganska vanlig svamp som angriper klematis och orsakar ”verticilliumvilt”. Lyckligtvis har vi huskurer för detta.

Klematisvilja är en förödande sjukdom som gör att klematis vissnar och dör, vanligtvis på försommaren när växterna börjar växa kraftigt. Det finns inget kemiskt botemedel mot klematisvilja, men det finns några saker du kan göra för att hjälpa växten att överleva.

Förhindra vissnande

Storblommiga clematishybrider drabbas ofta av clematisvilja. Denna svampsjukdom förstör hela den ovanjordiska delen av växten. Förutom att välja en lämplig växtplats och att förbereda jorden väl är den enda förebyggande åtgärden att kontrollera växten regelbundet, särskilt under sommarmånaderna. Angripna växter ska omedelbart skäras ned till strax ovanför marken – om de planteras tillräckligt djupt kommer de vanligtvis att växa igen.

Rätt gödselmedel

När det gäller gödsling klarar klätterväxter i allmänhet låga näringsnivåer bra. I naturen är den beroende av det som frigörs av mikroorganismer i höstlöv och annat förmultnande växtmaterial. Därför är är det fullt tillräckligt att förse klematisen med två till tre liter mogen kompost på våren. De flesta vilda arter har något högre kalkbehov: strö bara en handfull trädgårdskalk eller kelpkalk över rötterna varannan vinter.

Var försiktig när du förbereder jorden

Liksom många skogsväxter har clematis ett fint, grunt rotnätverk. Avstå därför från alla markstörningar runt där växterna har sina rötter. Dra regelbundet ut allt ogräs för hand: ett lager av tallbarksmulch är en bra förebyggande åtgärd. Undvik också att skada tunna skott, eftersom det ökar risken för infektion.