Trädgård

Vinäger för ogräs: trädgårdsmästare avslöjade om denna metod fungerar

Trädgårdsmästare som bryr sig om miljön gillar inte kemiska herbicider när de hanterar . Men de vill fortfarande underlätta arbetet i trädgården på något sätt, så folkmedicin, som vinäger, används.

Ättiksyra, när den kommer i kontakt med ogräs, förstör växtens cellvägg, vilket gör att de förlorar fukt och dör. Ändå är metoden kontroversiell.

Fördelar

– Det är billigt.

– Det är säkrare.

– En 5% ättiksyralösning dödar ogräs inom 8-48 timmar när den appliceras direkt på toppen.

– Effektivt för att döda små växter.

– Utmärkt för lövfällande växter.

– Säker för gräsmattor

– Skadar inte miljön. Vinäger som används sällan bryts ned naturligt i jorden. Dessutom innehåller den inga salter. Och ett av de största problemen med kemiska herbicider är uppbyggnaden av saltrester, som snabbt försämrar jorden.

Nackdelar

1. I höga koncentrationer är det skadligt för hud och ögon. Om du använder vinäger med en syrahalt på över 11% utan personlig skyddsutrustning kan du få en kemisk brännskada. Och om man får det i ögonen kan det orsaka blindhet. Dessutom är det många som inte gillar den skarpa lukten av vinäger.

2. Fungerar inte bra med fleråriga gräs. Fleråriga ogräs som vetegräs och tistlar är svåra att döda med ättika. De kan kräva mycket höga koncentrationer av produkten (över 20 %).

3. Inte användbart för vuxna och stora växter. Bordsvinäger är endast effektivt mot små ogräs och det krävs högre koncentrationer av ättiksyra – 10 till 20 % – för att döda stora mogna växter.

4. Förstör inte rötter. Ättiksyra påverkar endast de ovanjordiska växtdelar som den kommer i fysisk kontakt med. Därför torkar bara bladen och stjälkarna ut, men rötterna finns kvar.

5. Orsakar korrosion av metaller. Om dina trädgårdsbäddar har järn-, tenn- eller aluminiumkonstruktioner utan skyddande beläggning kan vinäger skada dem.

6. Kräver återapplicering. Du kan behöva spruta vinägern flera gånger för att bli av med ogräset.

7. Det kan också döda fördelaktiga grödor. Denna produkt är icke-selektiv, så det är ingen bra idé att applicera den i hela trädgården. Vinäger kan döda dina växter lika snabbt som ogräs.

8. I höga koncentrationer är det skadligt för jorden. Trädgårdsvinäger, som används för att döda mogna och stora ogräs, innehåller mer än 20% syra. En sådan lösning kan mycket snabbt skada jorden.

I slutändan är vinäger inte det bästa alternativet för ogräsbekämpning. För många trädgårdsmästare är handrensning, mulching och presenningar säkrare alternativ. Det är bäst att använda vinäger endast som en sista utväg eller som en del av en omfattande kontroll.

Leave a Response