Även om du upprepar kommandona många gånger, med olika hastigheter och intonation, förblir ditt husdjur fortfarande likgiltigt? Då behöver du inte oroa dig. Det finns andra, mycket mer effektiva sätt att kalla på ditt husdjur. Det är värt att lära känna dem, liksom att lära sig lite mer om kattens kommunikationssystem, som inte är så enkelt som man ofta tror.

Det är en allmän uppfattning att katter inte förstår mänskliga ord. Till skillnad från hundar tycker de inte om att lära sig kommandon och lyssnar inte på våra förbud. Denna uppenbara brist på förståelse beror dock på katternas natur snarare än på begränsade kognitiva processer. Faktum är att katter förstår mer än vi tror.

Forskning som utförts vid Bar Harbor Animal Behavior Laboratory har visat att katter kan lära sig betydelsen av cirka 160 ord. De känner perfekt igen färgen på vår röst och intonationen av orden, så att de förstår om det meddelande vi skickar till dem är positivt eller negativt. Och inte nog med detassocierar kattungar olika ljud med specifika situationer.

Svansen uppåt, svansen nedåt. Vad säger kattens kroppsspråk oss?

Kattägare vet att katter kommunicerar främst genom kroppsspråk. Inte bara deras svansar eller öron, utan även deras kroppsposition under vila och sömn informerar oss om deras känslor och välbefinnande.

Ibland skickar katter dock signaler till oss genom att göra olika ljud. Även om vi inte känner till kattens språk, kan vi genom att lyssna på tonen och intensiteten lätt avgöra om vår katt är glad eller nervös.

Katter uppfattar vårt språk på ett mycket likartat sätt. Orden vi säger spelar ingen roll. Det som är viktigt för en katt är hur vi gör det. Det viktigaste budskapet till en katt är tonen i vår röst, så det lönar sig att använda enkla ljud när du kommunicerar med din katt. Vi har redan skrivit om hur man låter en katt förstå att man är missnöjd med dess olydiga beteende. Den här gången ska vi visa dig hur du effektivt kan uppmana ditt husdjur att komma till dig varje gång.

Tyst, repetitivt, prasslande… ljud som fungerar som en magnet

En katt reagerar mycket lättare på det välbekanta ”cica-cica” än på sitt namn. Detta ljud är mycket distinkt och lockar vårt husdjurs uppmärksamhet mycket mer effektivt än hans eget namn.

Men för att kissen ska börja springa till oss för en ”sug-sug-sug”, måste vi visa henne att det bakom detta ljud bara finns godis, t.ex. godis, klappar eller lek. Därför lönar det sig att använda detta ljud innan du matar katten eller belönar henne med en godbit varje gång hon svarar på våra ”tit-its”.

Katter är mycket känsliga för ljud och reagerar bäst på tysta, repetitiva och prasslande ljud. För att dra till sig kattens uppmärksamhet kan vi till exempel använda sugljud. Viktigast av allt är att det ljud vi bestämmer oss för att använda för att kalla på katten ska vara lätt att upprepa så att vårt husdjur lätt kan känna igen det.

Men om vår katt fortfarande inte svarar på ljuden och medvetet ignorerar dem, produceras ett visst ljud som ingen katt kan motstå. Detta är naturligtvis ljudet av en påse eller burk med kattmat som öppnas. Ljudet av att knacka på vårt husdjurs skål kan fungera lika bra. Sådana ljud väcker omedelbart vår skatts sinnen och får honom omedelbart att komma springande till oss.