Har du sniglar i din trädgård? Du vet säkert att det inte är lätt att bekämpa dem. Dessa skadedjur sprider sig mycket snabbt och orsakar enorma skador på våra grödor. Om du har försökt allt och sniglarna kommer tillbaka om och om igen, var noga med att förbereda en naturlig blandning och spraya den på de drabbade växterna. De kommer snabbt att lämna trädgården och du kommer aldrig att se dem igen. Du behöver några ingredienser och vatten.

Sniglar förstör trädgården

Sniglar är varje trädgårdsmästares verkliga mardröm. De delas in i sådana med och utan skal, de senare kallas sniglar. Skadedjuren sprider sig snabbt och angriper växter i alla utvecklingsstadier. De biter hål i bladen eller äter upp dem helt, äter också unga skott, knaprar på rötter, lökar, knölar och groende frön.

Sniglar är särskilt förtjusta i grönsaker som rödbetor, morötter, rädisor, kål, bönor, selleri, kinakål, paprika, zucchini och sallad. När det gäller v. Dessutom sträcker de sig ofta efter frukt också, inklusive jordgubbar, hallon, vinbär och krusbär.

Var kommer sniglarna ifrån i trädgården? De kommer till oss eftersom de letar efter mat och skydd. De gillar att välja skuggiga och fuktiga platser, helst täckta av tät vegetation. När det finns för många av dem kan de orsaka förödelse i trädgården. De leder inte bara till deformerade växter och förlust av en del av skörden, utan de kan också orsaka fullständig sterilitet eller äta upp hela grödor.

Var gör sniglar bo?

Sniglar lägger sina ägg på fuktiga ställen, oftast i löv, under fallna löv, stenar eller strax under marken. De är små till storleken och ser ut som små vita bollar. Sniglar kan, beroende på art, lägga flera till flera hundra ägg. Unga djur kläcks efter ca 3-4 veckor och äter unga växter från de första dagarna.

För att undvika en snigelplåga är det värt att gräva upp sängarna då och då – om skadedjuren redan har lagt ägg torkar de snabbt ut när de utsätts för solljus. Dessutom är det värt att regelbundet kontrollera om de har fastnat under sängkläder eller stenar.

En effektiv blandning för snigelbekämpning

Om sniglar har bosatt sig i trädgården bör kampen mot dem inledas så snart som möjligteftersom konsekvenserna av deras festande kan vara allvarliga. Det finns flera olika sätt att bli av med dessa oinbjudna gäster, men inte alla är särskilt effektiva. Trädgårdsmästare använder ofta kaffesump, som de sprider runt växter för att skapa en skyddande barriär. Även om det innehåller koffein, som är giftigt för sniglar i stora doser, fungerar den här metoden inte alltid. Mycket bättre är att förbereda en kaffebaserad blandning och spraya den på de drabbade växterna.

Tillsätt en matsked malet kaffe och en matsked vitlökspulver till 300 ml varmt vatten, som avvisar skadedjur med sin doft. Sedan det lönar sig att lägga till en sked torkad mynta (eller några färska myntablad). Rör om blandningen och låt den stå i ett par timmar. Sedan börjar beredningen sila genom gasväv eller ett kaffefilter och spraya de snigelinfekterade växterna. Detta kommer att få dem att försvinna snabbare än de dök upp.