På sommaren är trädgårdarna fulla av mogna gurkor och tomater. Även om vi redan nu vrider våra händer vid tanken på dessa välsmakande naturgåvor direkt från tomten, finns det många hinder för att odla frukt och grönsaker. Främst bland dessa är skadedjurs- och svampangrepp. Hur hanterar man dem? En hemlagad spray för gurkor och tomater med bakpulver kommer att rädda.

Hemlagade sprayer är en trädgårdsmästares allierade

I traditionell trädgårdsskötsel är användningen av produkter som är särskilt förknippade med köksskafferiet populär. Det är här du kan hitta botemedel för att bli av med växtsjukdomar och skadedjur som du alltid kan ha till hands utan att behöva spendera en förmögenhet. Användningen av bakpulver i trädgården blir mer och mer utbredd bland människor som vill se till att deras grödor förblir organiska utan att minska chanserna för en riklig och välsmakande skörd. Med hjälp av en enkel metod kan du uppmuntra växternas naturliga tillväxtprocesser samtidigt som du skyddar dem mot svampsjukdomar och glupska skadedjur.

Naturligt recept för tomat- och gurkablod

Hämmad tillväxt, gulnande löv och andra färgförändringar är några av symtomen på sjukdomar som drabbar grönsaker. I dessa fall måste du själv agera som trädgårdsodlare och snabbt diagnostisera problemet och sedan sätta in rätt behandling. Sprutning av bakpulver hjälper till med potatisblod på tomater och gurkor. Det kommer också att hantera pulveriserad mögel, peronospore och bladfläck. Hur man gör det?

Blanda en tesked bakpulver i två liter vatten. Tillsätt fem milliliter grå flytande tvål. Rör om och skaka. Applicera på bladens undersida var tredje till fjärde dag. Grönsaksgrödor kommer att komma ut ur infektionen utan skador.

Så här bekämpar erfarna trädgårdsmästare skadedjur

Bland de skadedjur som vill mata på tomater och gurkor leder bladlöss vägen. Sprutning med läsk hjälper också till att hantera spindelmider och invasioner av pulveriserad mögel i växthuset. Metoden för dess beredning skiljer sig inte mycket från beredningen av en specifik beredning för svampsjukdomar.

  • Lägg en tesked bakpulver i två liter varmt vatten. Rör om.
  • Tillsätt en tesked matolja för att få produkten att fästa bättre på växterna.
  • Rör om igen och häll upp i en sprayflaska. Applicera på nytt var tredje till fjärde dag och skadedjuren kommer att sluta angripa dina grödor.

Detta kommer också att hjälpa dig att bekämpa myror, som ofta samlas runt bladlusinfekterade individer. De livnär sig på den honungsdagg de producerar och i stora grupper kan de skada växterna.